"Gezaaid volgens ingenieus patroon"

Feestelijk toekomst zaaien bij bd-boerderij GAOS

Zondag 6 oktober konden geïnteresseerden bij de biologisch-dynamische boerderij GAOS in Swifterband terecht om toekomst te zaaien. Merle Koomans van den Dries van Estafette Odin doet verslag:

"Het was een fantastische dag gisteren bij bio-dynamische boerderij GAOS in Swifterbant. Zo'n 100 mensen kwamen naar de polder om samen een akker met spelt in te zaaien. In groepen zwierden ze met emmertjes speltzaad uit over de akker om het graan in te zaaien. Niet in traditionele rechte lijnen, maar volgens een ingenieus patroon dat Jos Jeuken en Ellen Krul hadden uitgestippeld, mede geïnspireerd door de kunstenaar Hundertwasser."


Niet zomaar recht zaaien.

"Na het zaaien waren er nog allerlei andere activiteiten, georganiseerd in samenwerking met Estafette Odin, die vierde dat de kiem voor het bedrijf precies dertig jaar geleden gelegd werd met de oprichting van Odin. Met de Odin-imker kon een bezoekje worden gebracht aan de Odin-bijen die op GAOS wonen. Liefhebbers konden zelf pastinaken, wortels en pompoenen oogsten op het land. Een verhalenvertelster amuseerde jong en oud met leuke en inspirerende verhalen en in het stro-café kon iedereen genieten van koffie met lekkers van biologische bakkerij Zonnemaire. De bakker had speciaal voor deze middag ook een bakproef gedaan met drie biologisch veredelde tarwesoorten die op GAOS zijn geteeld. De bakker had de broden volgens de Duitse bakmethode bereid. Na een korte uitleg over het belang van biologische veredeling in tarwerassen kon iedereen de broden proeven en beoordelen. De feedback van de proevers zal worden teruggekoppeld naar de bakker, de boer en naar het Louis Bolk Instituut, die de teeltproef bij GAOS heeft begeleid."


Met volle emmertjes langs de akker.

"De middag werd afgesloten met een soepmaaltijd in het stro-café. De zaaiers gingen vrolijk en tevreden naar huis. De mensen van GAOS en Estafette Odin kijken met veel plezier terug op een mooie dag, met dank ook aan de weergoden. Nu even afwachten hoe het spelt opkomt…"


Links: Broodsmaaktest met nieuwe tarwerassen. Rechtsboven: Een kijkje bij de bijenstal. Rechtsonder: Emmertjes vullen.

Jos en Ellen van GAOS stuurden de onderstaande foto's in naar Biojournaal.


Jong en oud kwamen op het evenement af.


Drukte in de stal.

Voor meer informatie: www.gaos.nu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven