Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gemeente Zutphen tekent Agenda Stadslandbouw

De gemeente Zutphen gaat stadslandbouw een duidelijkere plek geven in het gemeentelijke beleid. In bijzijn van Alexandra van Huffelen, ambassadeur van de stadslandbouw, ondertekende wethouder Hans la Rose de Agenda Stadslandbouw. Dit gebeurde tijdens de door Atelier3D georganiseerde inspiratiebijeenkomst Voedsel in Zutphen op maandag 30 september. Daar spraken 35 deelnemers over hun initiatieven om Zutphen gezonder te laten eten met voedsel van dichterbij huis.

De Agenda Stadslandbouw is een appél aan de gemeente om stadslandbouw en streekgebonden voedselvoorziening te ondersteunen. De agenda werd al door ruim 50 gemeenten getekend. La Rose ondertekende de agenda maar maakte op een paar onderdelen een voorbehoud. Van Huffelen, wethouder in Rotterdam, spoorde de gemeente aan om in de aanbesteding van de eigen catering biologisch en streekgebonden als criterium op te nemen. In Rotterdam is dit gelukt zonder dat de kosten toenamen.


Alexandra van Huffelen en Hans la Rose.

Beide wethouders zegde toe gezamenlijk de Streekmarkt Zutphen te willen openen, een initiatiefnemer van Dorien Bogerd. Op een streekmarkt koop je uitsluitend voedselproducten uit de nabije omgeving. Verse groenten, fruit, en ambachtelijk producten zoals kazen, worst, wijn en misschien nog wel meer. De inspiratiebijeenkomst leverde voldoende tips en ondersteuning op om het concept de komende maanden verder te ontwikkelen.

Marcel van Walraven van Gelre Ziekenhuizen sprak de ambitie uit om de maaltijden in het ziekenhuis meer samen te stellen uit biologische en streekproducten. Hij riep de zorginstellingen in Zutphen en omstreken op om daarin gezamenlijk stappen te nemen. In de bijeenkomst gaven deelnemers vanuit de voedingsector hem concrete handvatten om van idee naar uitvoering te komen.

De bijeenkomst in De Kaardebol werd gehouden in het kader van het programma duurzame voedselvoorziening dat in juli aan de gemeente werd aangeboden. Het programma is in te zien via www.atelier3d.nl.
Publicatiedatum: