Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Organic Symposium bij Bejo Zaden: de waarde van biologisch zaad

Tijdens de Open Dagen (24-28 september) hield Bejo Zaden een biologisch symposium. Vier sprekers gaven hun visie op de toegevoegde waarde van biologisch geproduceerd voedsel. De vraag naar een duurzame voedselproductie is een van de belangrijkste ontwikkelingen op dit moment in de sector. De centrale vraag tijdens dit symposium: Hoe kunnen we de toegevoegde waarde van biologisch geproduceerd voedsel zichtbaar maken?Het symposium werd geopend door Bram Weijland, coördinator Biologische Zaken bij Bejo. Hij benadrukte het belang om 100% biologisch zaad te gebruiken in de biologische keten. Zijn presentatie liet zien dat er de afgelopen 15 jaar al veel is gedaan, maar dat de huidige zaad regelgeving niet langer toereikend lijkt te zijn.

De tweede spreker, Gerjan Snippe van BioBrass vertelde over zijn missie om gezond voedsel weer op het menu van de consument te krijgen. Hij deelde zijn visie op de biologische groenteteelt. Een visie die grotendeels gebaseerd is op gezond verstand. Hij ontwikkelde samen met biologische telers uit zijn omgeving een systeem om grond te rouleren waarbinnen iedere teler zich kan richten op zijn eigen specialisme.


Sprekers tijdens symposium SowWhat? Rechts Bram Weijland.

Veel bezoekers waren nieuwsgierig naar de presentatie van Irénke Meekma, Managing director bij Bakker Barendrecht. Zij deelde haar mening over toegevoegde waarde van zowel biologisch als gangbaar voedsel in de supermarkt.

De namiddag was toebedeeld aan Tom Stearns, directeur van High Mowing Seeds Inc.. Hij opende zijn presentatie met een statement: "De manier waarop wij onze groenten telen, verwerken en vervolgens over de hele wereld transporteren is een belangrijke oorzaak van de schade die de mensheid heeft toegebracht aan de aarde." Hij verwonderde zich over het feit dat, alhoewel we ons meer en meer bewust worden van het belang van lokaal geproduceerd, duurzaam voedsel, we bij de teelt van dit voedsel nog altijd gangbaar veredelde rassen gebruiken. "Wanneer de mondiale zaadindustrie de handen ineen slaat zijn we in staat om te veredelen voor een meer duurzame manier van telen. Een landbouw die in staat is om klimaatverandering tegen te gaan en bij te dragen aan de kwaliteit van bodem, water en lucht is de beste manier om de samenleving als geheel gezonder te maken", aldus Stearns.

Bron: Bejo
Publicatiedatum: