Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mechanisch dunnen in Conference vergroot de vruchtmaat, maar kost kilo's

Mechanisch dunnen van het perenras Conference in een vroeg stadium (groene knop) blijkt positief te werken op de vruchtmaat en voorkomt een te volle dracht met teveel kleine peertjes. Dat blijkt uit onderzoek door het Louis Bolk Instituut in samenwerking met een bedrijf van dunmachines en met PPO Randwijk.

In de biologische fruitteelt schommelen de opbrengsten behoorlijk per jaar. Om beurtjaren in appel in de biologische fruitteelt te voorkomen kan de biologische teler met de hand jonge vruchten dunnen of kalkzwavel inzetten tijdens de bloei.

Peren zijn minder gevoelig voor beurtjaren dan appelen. Bij Conference, het belangrijkste perenras in Nederland, is dit beurtjaareffect er slechts in geringe mate. Voor Conference is dunnen niet zozeer belangrijk voor het totaal aantal peren, maar vooral voor het leveren van voldoende vruchtkwaliteit.


Groene knopstadium

Vanwege het positieve effect op vruchtaantallen en de vruchtkwaliteit bij het biologische appelras Elstar met een machine van het type Darwin is deze machine ook ingezet bij mechanische dunningsproeven in de biologische perenteelt.

Het beste tijdstip blijkt het groene knopstadium bij peer. Dit kan bij peer, omdat het aantal vruchten per cluster minder van belang is dan bij appels. Bij peren kunnen gerust zes vruchten bij elkaar hangen zonder dat dat problemen geeft voor de vorm.

Dunning in het ballonstadium, zoals bij appel, is ook mogelijk, maar leidt tot meer beschadiging van blad en het kaalplukken van gesteltakken. Het beste werkt mechanische dunning vroeg in het groene knopstadium, waarbij de knoppen gezwollen zijn en los zitten, maar nog niet te ver uitgelopen zijn, zodat ze in een keer worden geraakt.

Proefstukje

De onderzoekers raden aan om met een relatief hoge snelheid (8 km per uur) zo dicht mogelijk langs de bomen te rijden, met een niet al te hoog toerental van de dunmachine (240 toeren per minuut). Op deze manier kan een dunningspercentage van 40% worden bereikt. Maar voorzichtigheid is geboden. Het dunnen moet gelijkmatig gebeuren.

Mechanisch dunnen kan al gauw fors uitvallen; het is dus oppassen geblazen. De onderzoekers raden aan eerst enkele proefstukjes te dunnen en vooraf en na dunnen een paar bomen te tellen, alvorens op grotere schaal aan de gang te gaan. Let daarbij ook op welk aandeel van de zittende knoppen beschadigd zijn: een gedeelte hiervan zet niet.

Minder opbrengst met grotere vruchtmaat

Mechanisch dunnen geeft uiteindelijk een grotere vruchtmaat, maar kan wel 25% van de opbrengst in kilogram per boom kosten. Het effect op bloeicijfers van de bomen een jaar later is erg klein, en niet vergelijkbaar van dat bij beurtjarige appelrassen.
Dit onderzoek is in de periode 2010- 2012 uitgevoerd voor het project ‘Biofruit plus’. Het is een vervolg op onderzoek naar mechanische vruchtdunning in biologische appels. De resultaten zijn zeker volgens de onderzoeker ook interessant voor de gangbare perenteelt.

Voor meer informatie: Bart Timmermans, Louis Bolk Instituut

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: