Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boeren nodigen burgers uit om samen akkers in te zaaien

Kom 'Toekomst zaaien' bij de bio-dynamische boer

In de weekenden van oktober nodigen twaalf bio-dynamische boeren burgers uit om handmatig een akker in te zaaien met wintergraan. Hiermee doet Nederland als één van de 13 deelnemende landen voor het tweede jaar mee aan bij het internationale project 'Toekomst zaaien'. In 2006 begonnen twee Zwitserse BD-boeren Ueli Hurter en Peter Kunz dit project om burgers actief te betrekken bij de bron van de landbouw; het zaadgoed, met als nevenboodschap 'Houd de landbouw gentechvrij'. 'Toekomst zaaien voor een vruchtbare aarde zonder gentech' wordt in Nederland uitgevoerd door Stichting Demeter (keurmerk bio-dynamisch voedsel), de BD-vereniging en Stichting Zaadgoed.

Alhoewel het een internationale actie is voor behoud biodiversiteit gaat het vooral om lokale betrokkenheid van burgers met de boeren. Elk bedrijf heeft een eigen invalshoek. Zo is bij Bronlaak in Oploo toekomst zaaien aan het 65-jarig jubileum als woon- en werkgemeenschap gekoppeld.Toekomst zaaien heeft vorig jaar veel losgemaakt bij deelnemers en boeren. Boer Wilco de Zeeuw van Hoeve Kraaiveld: "Ik had gedacht om één keer de akker over te steken en zo één pet met gierstzaad leeg te strooien, maar de mensen bleven maar lopen en zaaien Het lijkt zo'n simpele handeling, maar het maakt absoluut iets los, dit was een hele goede actie."

Zaadgoed is een deel van ons cultureel erfgoed en komt voort uit duizenden jaren van selectie en vermeerdering. Wat ooit in handen was van vooral boeren en tuinders is sinds de laatste decennia voor ruim de helft in handen gekomen van nog maar 10 multinationals, zoals Monsanto. Met deze machtsconcentraties van bedrijven die zaadgoed en chemische gewasbeschermingsmiddelen leveren, wordt het aanbod van rassen en gewassen steeds beperkter, omdat het voor deze multinationals commercieel interessanter is om te werken aan een klein aantal rassen waarover zij eigendom kunnen garanderen door patent/kwekersrecht en/of hybride zaden. Hierdoor ontstaan monoculturen in de landbouw, met steeds minder biodiversiteit en minder verschillende soorten en rassen voedingsgewassen voor u in het winkelschap.

Mensen die deelnemen zaaien gezamenlijk een akker in met graan. Zo gaat bio-dynamische imkerij Immeke op historisch landgoed 't Hemeltje te Bathmen zaaien met St. Jansrogge, een oude roggesoort met lange halmen. De rogge om mee te zaaien is beschikbaar gesteld door Stichting Korensla, een stichting die zich inzet om de agrobiodiversiteit te verbeteren in de Nederlandse en Belgische Kempen. Er wordt gezaaid voor een rijk en kleurrijk roggeveld om bijen en vlinders aan te trekken. Als de rogge rijp is wordt deze geoogst. De stro wordt gebruikt voor gezonde bijenwoningen. En de rogge wordt gemalen in de plaatselijke windkorenmolen De Leeuw om van het roggemeel en een beetje honing bio(dynamische) honingkoeken te bakken!

St. Jansrogge kan wel twee meter hoog worden. Roggestro werd traditioneel gebruikt om bijenkorven te vlechten omdat het stro gladder, effener en langer was dan ander stro. De korven werden daarna ingesmeerd met koeienmest vermengd met klei of kalk om ze bestand te maken tegen weersinvloeden. Bijen doen het nog steeds goed in roggestro. Van roggestro worden nu de prachtige Weissenseifener hangkorven gevlochten en strokasten gemaakt waarin een bijenvolk zich in één ruimte zo natuurlijk mogelijk kan ontwikkelen.

De bedrijven die deelnemen zijn verspreid over Nederland. Zie voor de data en adressen de website: www.stichtingdemeter.nl.

Het project Toekomst zaaien wordt georganiseerd door Stichting Demeter in samenwerking met de BD-vereniging en Stichting Zaadgoed en wordt mede mogelijk gemaakt door Ariza, Avenirsum, BioBakker, De Nieuwe Band, EkoPlaza en Estafette Odin.
Publicatiedatum: