
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Nederlandse exposanten verdiepen zich in de Spaanse markt tijdens Organic Food Iberia
- "Biologisch telen is niet altijd gemakkelijk en de werkdruk is enorm"
- "Zomerreductie houdt paddenstoelenaanbod in balans"
- "Maatwerkoplossing hoge WW-premie seizoensarbeid noodzakelijk"
- Vier verschillende zeewierondernemers winnen Seaweed Innovation Challenge
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Boeren nodigen burgers uit om samen akkers in te zaaien
Kom 'Toekomst zaaien' bij de bio-dynamische boer
Alhoewel het een internationale actie is voor behoud biodiversiteit gaat het vooral om lokale betrokkenheid van burgers met de boeren. Elk bedrijf heeft een eigen invalshoek. Zo is bij Bronlaak in Oploo toekomst zaaien aan het 65-jarig jubileum als woon- en werkgemeenschap gekoppeld.
Toekomst zaaien heeft vorig jaar veel losgemaakt bij deelnemers en boeren. Boer Wilco de Zeeuw van Hoeve Kraaiveld: "Ik had gedacht om één keer de akker over te steken en zo één pet met gierstzaad leeg te strooien, maar de mensen bleven maar lopen en zaaien Het lijkt zo'n simpele handeling, maar het maakt absoluut iets los, dit was een hele goede actie."
Zaadgoed is een deel van ons cultureel erfgoed en komt voort uit duizenden jaren van selectie en vermeerdering. Wat ooit in handen was van vooral boeren en tuinders is sinds de laatste decennia voor ruim de helft in handen gekomen van nog maar 10 multinationals, zoals Monsanto. Met deze machtsconcentraties van bedrijven die zaadgoed en chemische gewasbeschermingsmiddelen leveren, wordt het aanbod van rassen en gewassen steeds beperkter, omdat het voor deze multinationals commercieel interessanter is om te werken aan een klein aantal rassen waarover zij eigendom kunnen garanderen door patent/kwekersrecht en/of hybride zaden. Hierdoor ontstaan monoculturen in de landbouw, met steeds minder biodiversiteit en minder verschillende soorten en rassen voedingsgewassen voor u in het winkelschap.
Mensen die deelnemen zaaien gezamenlijk een akker in met graan. Zo gaat bio-dynamische imkerij Immeke op historisch landgoed 't Hemeltje te Bathmen zaaien met St. Jansrogge, een oude roggesoort met lange halmen. De rogge om mee te zaaien is beschikbaar gesteld door Stichting Korensla, een stichting die zich inzet om de agrobiodiversiteit te verbeteren in de Nederlandse en Belgische Kempen. Er wordt gezaaid voor een rijk en kleurrijk roggeveld om bijen en vlinders aan te trekken. Als de rogge rijp is wordt deze geoogst. De stro wordt gebruikt voor gezonde bijenwoningen. En de rogge wordt gemalen in de plaatselijke windkorenmolen De Leeuw om van het roggemeel en een beetje honing bio(dynamische) honingkoeken te bakken!
St. Jansrogge kan wel twee meter hoog worden. Roggestro werd traditioneel gebruikt om bijenkorven te vlechten omdat het stro gladder, effener en langer was dan ander stro. De korven werden daarna ingesmeerd met koeienmest vermengd met klei of kalk om ze bestand te maken tegen weersinvloeden. Bijen doen het nog steeds goed in roggestro. Van roggestro worden nu de prachtige Weissenseifener hangkorven gevlochten en strokasten gemaakt waarin een bijenvolk zich in één ruimte zo natuurlijk mogelijk kan ontwikkelen.
De bedrijven die deelnemen zijn verspreid over Nederland. Zie voor de data en adressen de website: www.stichtingdemeter.nl.
Het project Toekomst zaaien wordt georganiseerd door Stichting Demeter in samenwerking met de BD-vereniging en Stichting Zaadgoed en wordt mede mogelijk gemaakt door Ariza, Avenirsum, BioBakker, De Nieuwe Band, EkoPlaza en Estafette Odin.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-09 Inspiratie voor verbeteren bodem en biodiversiteit
- 2023-06-09 Op WUR-symposium 'crowdthinken' voor gezonde en duurzame productie van voedsel
- 2023-06-09 Jubileumeditie voor Empack & Packaging Innovations
- 2023-06-09 Nederlandse exposanten verdiepen zich in de Spaanse markt tijdens Organic Food Iberia
- 2023-06-09 Biocyclische vegan boerderij Zonnegoed opent erf voor publiek
- 2023-06-08 Helft Nederlanders eet jaarlijks ruim 13 kilo méér suiker dan gedacht
- 2023-06-08 Planten- en warenmarkt bij Het Blauwe Huis in Ruinerwold
- 2023-06-06 Veldbonen en lupine de nieuwe superbonen?
- 2023-06-05 Open dag zorgboerderij De Grote Wiede: zaterdag 17 juni
- 2023-06-05 Fotoreportage Lentemarkt bij de Groene Passage
- 2023-06-02 Biodyneren blijkt schot in de roos
- 2023-06-02 Redactionele special Organic Produce Summit
- 2023-06-02 Groenbemesters, mechanische onkruidbestrijding en veel meer: de BioVelddag komt er aan
- 2023-05-31 Openluchtdiners op Landgoed Bleijendijk: 16, 21, 22 en 23 juli
- 2023-05-30 Landelijke Teeltdag 'Meer melk van eigen bodem': 31 mei in Dronten
- 2023-05-26 LTO organiseert 'Dag van de multifunctionele landbouw'
- 2023-05-25 Ruim 50 leveranciers op Lentemarkt bij de Groene Passage
- 2023-05-25 BioInspiratiedag voor gangbare en biologische ondernemers: 8 juni in Weert
- 2023-05-25 Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- 2023-05-23 Workshop biologisch risicobeheersplan georganiseerd voor landbouwvoorlichters en -adviseurs