Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inruilactie elektrische auto met leasebedrijven

Geen bijtelling na overstap op elektrische auto

Wie vóór 15 december dit jaar zijn 'gewone' leaseauto inruilt voor een elektrische variant, betaalt vijf jaar lang geen bijtelling én ontvangt eenmalig een cadeau. Natuur & Milieu en vier leasemaatschappijen, die de helft van de Nederlandse leasemarkt bezitten, starten vandaag deze landelijke inruilactie om elektrisch rijden in de versnelling te brengen. Met de actie, genaamd Je volgende lease-auto heeft een stopcontact,spelen de organisaties in op de autobelastingplannen die het kabinet op Prinsjesdag bekend heeft gemaakt.

Laatste kans om te profiteren van belastingvoordeel

Vanaf 1 januari 2014 is het afgelopen met de bijtelling van nul procent voor elektrisch rijden. Dan gaat de bijtelling voor elektrische en hybride auto's met een stekker omhoog naar respectievelijk 4 en 7 procent. Vier leasemaatschappijen (ALD Automotive, Arval, Athlon Car lease en Leaseplan), met een gezamenlijk marktaandeel van 47 procent, én een aanbieder van laadvoorzieningen (The New Motion) laten hun klanten weten dat het nu gunstig is om over te stappen op een elektrische auto. Wie de duurzame overstap nog in 2013 maakt, betaalt tot 2018 geen bijtelling. De besparing voor de leaserijder kan over de gehele leaseperiode tot wel 10.000 euro oplopen. Om goedkoop én groen te kunnen rijden is snel beslissen vereist.


Cadeau voor overstappers

De leaserijders ontvangen een extraatje om hen over de drempel te helpen, bijvoorbeeld een gratis laadpaal of een gratis vakantie-auto. Voorwaarde voor de inruilactie is dat het huidige leasecontract afloopt voor 1 april 2014 en met een van de betrokken leasemaatschappijen is afgesloten. The New Motion biedt leaserijders en ZZP'ers 10% korting op een laadpunt, een gratis laadpas en 1 jaar gratis Love to Load pakket.

Vergroening wagenpark start bij leasemaatschappij

Natuur & Milieu heeft het initiatief tot de actie genomen omdat leasemaatschappijen cruciaal zijn in de vergroening van het wagenpark. Leaseauto's worden namelijk na gemiddeld drieënhalf jaar vervangen door een nieuwe auto waardoor de elektrische en hybride auto's snel voor de reguliere markt beschikbaar komen. Nu overschakelen op elektrisch rijden heeft een relatief groot effect op de totale automarkt over drie tot vier jaar. Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu: 'We willen elektrisch rijden aanmoedigen want schoner, stiller en zuiniger autorijden is beter voor mensen en het milieu. Met deze actie willen we heel leasend Nederland in beweging krijgen.' De schoonste auto's zijn de volledig elektrische auto's, zoals de Nissan Leaf, Peugeot iOn, Tesla Model S en Renault ZOE.

Kans voor heel Nederland

De landelijke inruilactie is opgezet vanuit Project A15, het iconische project van Milieudefensie en Natuur & Milieu om de eerste duurzame snelweg van de wereld te realiseren. De milieuorganisaties willen elektrisch rijden op groene stroom stimuleren en de markt voor elektrisch rijden een boost geven. Dit gebeurt regionaal, rond de A15, maar gezien de verhoging van de bijtelling voor elektrische auto's per 2014 zijn de krachten gebundeld voor een landelijk najaarsoffensief. Een cadeautje van Project A15 voor de rest van Nederland.

Over Project A15, de weg van zon en wind

Project A15 is een initiatief van Milieudefensie en Natuur & Milieu en is tot stand gekomen met een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Project A15 heeft tot doel om elektrisch rijden op lokaal opgewekte groene stroom in een stroomversnelling te brengen. De ambitie is: in 2015 rijden over de A15 40.000 mensen in elektrische (deel)auto's op lokaal opgewekte stroom uit zon en wind. De milieuwinst is groot: van fossiel naar elektrisch rijden; van autobezit naar autodelen; van gewone stroom naar groene stroom. Meer informatie over de actie en het project is te vinden op www.projecta15.nl. Beelden zijn te vinden op www.youtube.com/projecta15.
Publicatiedatum: