Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Al lopende ging er een wereld voor me open van meer-doel kippen en koeien"

Wytze Nauta verspreidt bio-boodschap zelfs tijdens vakantie

Maarten Epema, senior adviseur duurzame innovatie, heeft op Duurzaam Gebouwd de onderstaande expertpost geplaatst over zijn vakantie in Oostenrijk. Daar kwam hij Wytze Nauta tegen die hem alles verteld heeft over de biologische landbouw. Lees zijn verslag hieronder.

Op de camping aan de Gleinkersee in Oostenrijk werd ik deze zomer door een mede-campinggast uitgenodigd om met hem de Seespitze te beklimmen; een pittige klim vlak bij de camping die voor zowel mijn als zijn jongste zoon een maatje te groot was. De volgende ochtend gingen we om 06.00 uur op pad, vrouwen en kinderen achterlatend. De volgende dag waren de rollen omgedraaid en bleef ik met mijn jongste zoon bij de tent zodat Aliët, mijn wederhelft, met mijn 2 oudste zoons de tocht kon maken.

Vijf uur aan de wandel met een onbekende leverde een geanimeerde uitwisseling op. Wytze Nauta bleek uit Amersfoort te komen en aldaar een pionier te zijn op het gebied van biologische stadslandbouw. Met zijn boerderij Eemstad heeft hij sinds een jaar enkele braakliggende stukken beoogde bouwgrond in en rond Vathorst in zijn beheer waarmee - door de stagnerende bouw - helemaal niets gebeurde.

Wytze heeft als boerenzoon uit Friesland de opleiding tot landbouwkundig ingenieur aan de WUR gevolgd en is jaren actief geweest aan het Louis Bolk Instituut, hèt adviesbureau in Nederland op het gebied van Biologische landbouw en veeteelt. Gepromoveerd op het fokken van biologische veerassen. Al lopende ging er een wereld voor me open van meer-doel kippen en koeien (sterkere rassen die niet alleen op explosieve groei of buitensporige melkproductie gefokt worden maar geschikt zijn voor zowel eieren/melk als vlees; sterker; minder vatbaar voor ziektes; gezonder.) Een wereld van het trachten te stoppen van de verarming van de wereldwijde genenbank van de veestapel door het in stand houden van diversiteit in veerassen.

Klik hier om het hele verhaal te lezen.
Publicatiedatum: