Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Demeter Monitor 2012: Bio-dynamisch areaal groeit naar 10% van biologisch

Na een langdurige periode van stagnatie neemt het areaal waarop bio-dynamische landbouw wordt bedreven de laatste jaren weer toe. Het Nederlands Demeter areaal bedraagt met 5031 hectare, ongeveer 10% van het totale areaal biologisch in Nederland. Over de afgelopen vijf jaar is het areaal met Demeter gecertificeerde landbouw met ruim 20% toegenomen. Er zijn in Nederland 120 Demeter bedrijven waarvan zeven nog in omschakeling. Duitsland is internationaal met bijna 67.000 hectare koploper, Nederland staat op nummer zeven.

Stichting Demeter geeft als keurmerkhouder voor het eerst een Demeter monitor uit om inzicht te geven in de ontwikkeling in landbouw en handel van de bio-dynamische landbouwmethode zover het gecertificeerd is voor het Demeter-keurmerk. Naast cijfermatig inzicht bieden we ook achtergrondinformatie, juist omdat de bio-dynamische landbouw breed werkt aan ontwikkeling van bedrijf en omgeving. Een goed voorbeeld is het hoge aantal zorgbedrijven 34 (29% van de bedrijven) waarvan 16 bedrijven zich met gehandicaptenzorg bezighouden. De combinatie landbouw en zorg is ooit ontstaan vanuit de bio-dynamische landbouw.De belangstelling voor producten met Demeter-keurmerk neemt de laatste jaren toe omdat deze bedrijven hoog scoren op dierenwelzijn, het sluiten van kringlopen van mest en voer en bodemvruchtbaarheid, onderwerpen die steeds meer mensen en met name klanten in biologische speciaalzaken aanspreken. Dat is ook zichtbaar in de scores in de monitor over bekendheid en waardering van het keurmerk.

De omzetten in producten van Demeter kwaliteit worden nog niet eenduidig geregistreerd, wel zijn de omzetten van in Nederland verpakte en bewerkte Demeter producten bekend en deze laten in 2012 een stijging zien naar ruim 13 miljoen euro. Van de verkoop in verse groenten en fruit van Demeter telers zijn geen omzetcijfers bekend.

NB: Stichting Demeter is keurmerkhouder voor Nederland en Belgiƫ. In Vlaanderen zijn 4 gecertificeerde Demeter bedrijven die in dit persbericht buiten beschouwing zijn gelaten maar wel in de monitor zijn meegenomen.

Klik hier voor de monitor.
Publicatiedatum: