Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Initiatief van bio-teler Douwe Monsma

Prinses Beatrix opent 'Prinses Alexia Windpark' in Zeewolde

Door samen enige kinderen uit het gebied kleine windmolentjes blazend in werking te stellen heeft prinses Beatrix woensdagmiddag het windmolenpark De Zuidlob geopend, dat bij die gelegenheid werd omgedoopt in 'Prinses Alexia Windpark'. Vijf kinderen plaatsten een speelgoedwindmolen, Beatrix de zesde en grootste. De voormalige vorstin had zichtbaar schik in de openingshandeling.

In 2008 was Beatrix ook al in het gebied, toen nog als koningin. Er stond op dat moment nog geen windmolen, maar de vorstin en de toenmalige milieuminister Jacqueline Cramer (PvdA) spraken wel met de initiatiefnemers van het park. Het ging om 63 agrariërs, die in de jaren hierna onder leiding van bio-teler Douwe Monsma in totaal 36 windmolens realiseerden met een gezamenlijke capaciteit van 122 megawatt. De windmolens kunnen 88.000 huishoudens voorzien van duurzame elektriciteit. Daarmee is het windpark het grootste op land in Nederland. Het park kon ontstaan door de samenwerking tussen de inwoners van het gebied, de gemeente Zeewolde, de provincie Flevoland, het Rijk en NUON. De agrariërs schakelden NUON, onderdeel van het Zweedse Vattenfall, in om het park te ontwikkelen. Eind 2011 nam NUON alle aandelen van de agrariërs over.


Klik hier voor de reportage van de NOS.

Prinses Beatrix werd woensdagmiddag welkom geheten door CvdK Leen Verbeek en burgemeester Gerrit Jan Gorter. De 8-jarige Mike van de Westeringh mocht de prinses een bosje bloemen overhandigen. Het bezoek aan het windmolenpark was het eerste openbare optreden van Beatrix sinds het overlijden van haar zoon, prins Friso, een maand geleden. Bij de opening waren zo'n vierhonderd genodigden aanwezig, onder wie vrijwel alle agrariërs uit het gebied en hun partners. Toespraken waren er van burgemeester Gerrit Jan Gorter, Douwe Monsma (voorzitter van de windmolenvereniging De Zuidlob en de grote motor achter het project) en Peter Smink, waarnemend bestuursvoorzitter van NUON. Heel bijzonder was ook dat de prinses van de kinderen het boekje 'Help! Vleugje de lucht in' kreeg aangeboden.

Bron: Zeewolde Actueel
Publicatiedatum: