Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zaterdag 28 september

Boergondisch feestmaal: sterrenchef Paul van Staveren kookt in pompoenenschuur familie Van de Weerd

Onder de naam 'Boergondisch feestmaal' start de zevende editie van de landelijke campagne om mensen op culinaire en educatieve wijze kennis te laten maken met biologisch eten uit eigen ommeland. Op zaterdag 28 september kunnen bezoekers een avond lang genieten van een Boergondisch feestmaal bij biologische boerderij familie van de Weerd in de Tuin van Lelystad. Sterrenchef Paul van Staveren, voorheen van restaurant Sonoy in de poldertoren in Emmeloord, bereidt een heerlijk herfstmenu met de pompoenen van Dennis en Anja van de Weerd.

De boer en de kok organiseren dit feestmaal in samenwerking met het Centrum Biologische Landbouw dat in 2013 25 jaar bestaat. In de maanden mei tot en met november verzorgen bijna 40 biologische boeren in verschillende streken van Nederland een buitengewoon culinair onthaal in de tuinderij, de stal of wei of in de boerenschuur. Chef-koks koken speciaal voor deze gelegenheid een bijzonder drie- of viergangenmenu met de dagverse biologische oogst van de streek. Het verhaal over de biologische landbouw maakt onderdeel uit van het programma. Het Boergondisch feestmaal is een initiatief van biologische boeren, Stichting Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InfoCentra.


Links tuinder Dennis van de Weerd en rechts chef-kok Paul van Staveren.

Boergondisch feestmaal bij familie Van de Weerd

Een Boergondisch feestmaal op een grootschalig akkerbouwbedrijf en unieke biologische boerderij: Dennis en Anja van de Weerd ontvangen u op hun boerderij met uitzicht op de pompoenvelden in het idyllische coulissenlandschap van de Tuin van Lelystad. Tijdens de rondleiding laten de boer en boerin de bezoekers zien hoe zij hun producten telen op het land, in samenwerking met de omringende natuur. De Flevolandse Sterrenkok Paul van Staveren bereidt op de boerderij een overheerlijk herfstmenu van de pompoenen, schorseneren en andere lekkere producten van Dennis en Anja, aangevuld met ingrediƫnten van boeren uit de directe omgeving. De smaak van de pure producten komt extra goed naar voren doordat de gasten voor het feestmaal kunnen aanschuiven midden tussen de pompoenen in het kloppend hart van de boerderij. Bij mooi weer dineren de bezoekers onder het afdak met uitzicht op de pompoenvelden, bij wat slechter weer dineren de gasten in de sfeervol versierde pompoen-inpak-ruimte.

De biologische boerderij van Familie van de Weerd is een jong en dynamisch bedrijf. Gelegen midden in het biologische landbouwgebied in de Tuin van Lelystad, hebben akkerbouwers Dennis en Anja van de Weerd zich vol enthousiasme toegelegd op de teelt van pompoenen, schorseneren, uien, aardappels, wortels en prei. Biologisch boeren is voor Anja en Dennis een uitdaging. Want als biologische boer werk je niet uitvoerend, maar ondernemend. Je zit vaak op je knieƫn tussen de gewassen om te kijken wat de grond doet en hoe je gewas groeit. Geen jaar is gelijk. Inmiddels zijn Dennis en Anja een grote speler op de pompoenmarkt geworden. Tot half oktober oogsten ze een miljoen pompoenen die op het eigen bedrijf worden gesorteerd, gewassen en verwerkt. Pompoenen zover het oog reikt, zowel in de schuren als op het land. De vrolijke kleur geeft net dat beetje warmte, en dat kunnen bezoekers aan het Boergondisch feestmaal goed gebruiken in deze tijd van het jaar.

Sterrenkok Paul van Staveren zet zich al jaren in om de producten uit zijn eigen Flevolandse regio te promoten en onder de aandacht te brengen. Zo gezond mogelijk eten staat bij hem voorop en zijn enthousiasme over de producten van de Flevolandse boeren is groot. Op de boerderij van Familie van de Weerd kunnen de gasten van het Boergondisch Feestmaal Paul op de vingers kijken en zien hoe hij met de kraakverse lokale producten een prachtig 3-gangen seizoensdiner bereidt. Inclusief een lokaal biologisch drankjesarrangement. Een smakelijke beleving van de Tuin van Lelystad!
 
De boer en de kok worden bij de organisatie van het feestmaal ondersteund door het Centrum Biologische Landbouw, die dit jaar 25 jaar bestaat. Tezamen met een Smaakmarkt in het centrum van Lelystad vormt het Boergondisch Feestmaal bij familie Van de Weerd tevens de feestelijke opening van de Week van de Smaak Flevoland.

Data en tijden

Boergondisch feestmaal familie Van de Weerd op zaterdag 28 september. Kosten 32,50 euro per persoon inclusief welkomstdrankje en rondleiding door de akkerbouwers. Aanvullend wordt een lokaal biologisch drankarrangement aangeboden bij elke gang. De smakelijke avond duurt van 17:00 tot 21:30 uur. Reserveren is noodzakelijk en kan via www.vaneigenerf.nl.
Publicatiedatum: