Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelkweekboek in het Nederlands en Engels uitgekomen

De geheimen van succesvolle aardappelveredeling onthuld

Tijdens de internationale Aardappelbeurs 'Potato Europe' op woensdag 11 en donderdag 12 september in Emmeloord presenteert Bioimpuls in samenwerking met uitgeverij Aardappelwereld het Aardappelkweekboek. In dit handboek zijn de geheimen van succesvolle aardappelveredeling te vinden. Het boek is niet alleen bedoeld voor aardappelkwekers en aspirant-aardappelkwekers. Het is een inspiratiebron voor iedereen die in de aardappelketen werkt. Het boek wordt woensdag 11 september om 9:45 uur aangeboden aan Kees van Arendonk, voorzitter van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO).

Praktijk en wetenschap in één boek gebundeld

Nederland is wereldwijd aardappelveredelingsland nummer één, en produceert aardappelen met een omzet van 1 miljard euro. Het siert Nederland dat het als eerste met een praktijkhandboek komt, waarin theorie, wetenschappelijke kennis en vooral de praktijk van het aardappelkweekwerk bijeen zijn gebracht. Het boek behandelt onder meer de geschiedenis van het aardappelkweekwerk in Nederland, en biedt achtergrondkennis over genetica en de overerving van eigenschappen bij aardappel. Daarnaast zijn er praktische hoofdstukken over het kruisen met al of niet wilde soorten en over de selectie van nieuwe klonen. Bijzonder is de systematische beoordeling van verschillende eigenschappen, rijk geïllustreerd met foto’s. Maar ook nuttig is alles over wat een kweker moet doen voor de keuring, en het proces van aanmelding en registratie van nieuwe rassen.


Officiële overhandiging

Het boek wordt woensdag 11 september om 9:45 uur aangeboden aan Kees van Arendonk, voorzitter van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) bij stand B100 tijdens de internationale Potato Europe beurs in Emmeloord. Een dergelijk handboek bestaat nog niet voor de internationale aardappelsector, en daarom is het ook in het Engels beschikbaar.

Waarom dit handboek?

In het kader van het project Bioimpuls Aardappelveredeling is de cursus 'Aardappelveredeling voor Kwekers' (2008-2013) opgezet. De belangstelling vanuit de gangbare aardappelsector voor deze cursus was zo groot dat besloten werd een algemeen aardappelkweekboek te maken - vanuit de wens biologische aardappelkwekers met een praktische handleiding te ondersteunen. Het achterliggende doel was om het netwerk van biologische hobbykwekers in Nederland te versterken. Voor de veredeling van biologische aardappelrassen is er een apart hoofdstuk opgenomen over de prioriteiten van eigenschappen die de biologische teelt aan een aardappelras stelt.

Over het Aardappelkweekhandboek

Dit handboek is met name bedoeld voor aardappeltelers en aardappeladviseurs, maar ook interessant voor consumenten die meer willen weten over de herkomst van rassen. Het is tot stand gekomen in het kader van Bioimpuls. In Bioimpuls-projecten werken onderzoekers van het Louis Bolk Instituut en Wageningen University samen met kweekbedrijven en biologische boerenkwekers. Bioimpuls is gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken.

Verkrijgbaarheid

U kunt het Nederlandstalige Aardappelkweekboek bestellen via www.louisbolk.nl/aardappelkweekboek. Het Engelstalige boek is verkrijgbaar via www.louisbolk.org/potatobreeding. Beide boeken kosten 53 euro per stuk inclusief BTW en exclusief verzendkosten. U kunt het boek ook rechtstreeks bij de uitgeverij De Aardappelwereld bestellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edith Lammerts van Bueren, één van de auteurs van het boek, [email protected], telefoonnummer 0343 523860.

Over het Louis Bolk Instituut

Het Louis Bolk Instituut is een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Er zijn ongeveer 60 werknemers actief vanuit hoofdkantoor Driebergen en Accra (Ghana). Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van EZ, provincies, waterschappen en het bedrijfsleven. Kijk voor meer informatie op www.louisbolk.nl.
Publicatiedatum: