Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Trekt onder het motto 'eten is weten is geweten' de wereld over

Fresco's Paradijs vanaf 13 oktober op Nederland 2

In de zesdelige serie Fresco's Paradijs trekt hoogleraar Louise Fresco onder het motto "eten is weten is geweten" de wereld over. Ze bezoekt plekken waar op het gebied van landbouw en voedsel hoopvolle ontdekkingen zijn gedaan, kleine stappen worden gezet of grote ontwikkelingen worden voorbereid. Fresco laat zien wat we kunnen leren van de fouten uit het verleden en benadrukt de noodzaak van de wetenschap en de macht van de consument voor de toekomst.


Fresco's Paradijs

Louise Fresco begint haar tocht op Spitsbergen, waar diep in de ijskoude bergen alle zaden van bestaande voedselgewassen liggen opgeslagen: het meest waardevolle erfgoed van de mensheid. Vervolgens reist ze door het tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris, waar ooit de landbouw ontstond. In het gebergte in Kazakhstan treedt Fresco in de sporen van haar grote held, de Russische botanicus Nikolai Vavilov, die ontdekte dat daar de oorsprong van de appel ligt.

In Engeland belicht ze het belang van de diversiteit van appelen en andere landbouwproducten. Ze vergelijkt de kleinschalige varkensproductie in het Italiaanse Umbrië met de grote varkenstallen hier in Nederland en vraagt zich af hoe we onze vleesconsumptie kunnen verminderen. In Noorwegen, de grootste visproducent van Europa, analyseert ze de problemen met wilde vis en kweekvis om daarna in het Spaanse Galicië te onderzoeken of algen wellicht ooit een alternatief zouden kunnen zijn.

In Japan, waar rijst onlosmakelijk met religie en cultuur verbonden is, stagneert de rijstproductie omdat de boeren te oud zijn en jongeren niet meer als boer willen werken. Juist daar toont zich de kracht van de wetenschap. In Mexico betreedt ze het domein van een van haar andere helden, de enige landbouwkundige die ooit de Nobelprijs won, Norman Borlaug. Zijn onderzoeken naar verbeterde rassen van granen hebben miljarden mensen op de wereld voor de hongerdood behoed. Ze eindigt ten slotte in de grote steden van deze aarde, waar een steeds groter deel van de totale wereldbevolking woont, waar de hele voedselproblematiek zich samenbalt en waar de macht van de consument zich bij uitstek kan doen gelden.

Louise Fresco

Louise Fresco is landbouw- en voedseldeskundige en universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Het is haar kracht en charme dat ze een enorme kennis paart aan een drang tot verhalen vertellen en moeiteloos vanuit het kleinste detail de grootste ontwikkelingen kan verklaren. Louise Fresco is wars van een simplistische terugkeer naar hoe het vroeger was. Kleinschalige initiatieven kunnen rekenen op haar sympathie, maar hun bijdrage aan het oplossen van de wereldvoedselproblematiek is bijna overal verwaarloosbaar. Want dat is uiteindelijk voor haar het ware paradijs, een toekomst waarin iedereen genoeg en gezond te eten heeft en de boer en consument, stad en platteland weer verbonden zijn.

Fresco's Paradijs wordt vanaf 13 oktober 2013 zes zondagen achter elkaar uitgezonden om 18:50 uur op Nederland 2.

Regie: Marjoleine Boonstra
Research en productie: Lies Janssen
Camera: Joost van Herwijnen, Pieter Huisman, Marjoleine Boonstra
Geluid: Kees de Groot, Pepijn Aben
Montage: Noël van Rens
Muziek: Harry de Wit
Eindredactie: Bert Janssens

Voor meer informatie: www.human.nl/frescosparadijs
Publicatiedatum: