Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Presentatie eeerste resultaten op Biologische Velddag

Agrifirm start praktijktest sojateelt voor sluiten kringloop op Nederlands erf

In het seizoen 2013 is Agrifirm met 7 Nederlandse boeren uit verschillende sectoren gestart met een unieke praktijktest soja. Dit vernieuwende initiatief is tot stand gekomen uit een gezamenlijke duurzame visie tussen Agrifirm Plant en Agrifirm Feed. Het initiatief onderzoekt in de praktijk de teelt en verwerkingsmogelijkheden in Noordwest-Europese van soja in de akkerbouw en veehouderij.

Deze unieke praktijktest deelt de gezamenlijke visie tussen Agrifirm Plant en Feed om te streven naar een meer gesloten kringloop binnen de Nederlandse landbouw sector.

De doelstelling voor deze praktijktest is dat sojateelt in Nederland over vijf jaar commercieel aantrekkelijk moet zijn en er afzet en verwerkingsmogelijkheden zijn. Soja biedt voordelen voor zowel akkerbouwers als veehouders. Sojateelt in Noordwest-Europa geeft akkerbouwers de gelegenheid een extra gewas op te nemen in de vruchtwisseling, wat een positief effect heeft op de bodemvruchtbaarheid. Het lokaal verwerken van in Nederland geteelde soja op bijvoorbeeld het eigen erf, draagt bij aan het sluiten van kringlopen. Dit draagt op een pro-actieve manier bij aan het streven van Agrifirm naar het gebruik van meer duurzame grondstoffen voor de veehouderij."Het is prachtig om te ervaren dat met één verzoek via de specialisten van Agrifirm al 8 telers zich aanmelden. Telers worden door Agrifirm begeleidt tijdens de teelt. Na de oogst kunnen de telers ervoor kiezen om de soja te verwerken op het eigen erf om ze kunnen de oogst via Agrifirm Plant afzetten naar de food- en feedsector. Daarnaast is er een grote interesse in deze praktijktest vanuit meerdere industriële en maatschappelijke organisaties. Ze zien er toekomst in; een belangrijke bijdrage om op langere termijn de teelt van eiwithoudende gewassen in Europa mogelijk te maken. Het sluit ook helemaal aan bij de doelstellingen van het Verdrag van Den Bosch, waarvan Agrifirm medeondertekenaar is", zegt Ruud Tijssens, director Corporate Affairs bij Agrifirm.

Agrifirm presenteert de eerste resultaten van dit onderzoek op de BioVelddag as donderdag 5 september van 13:00-18:00 uur op de Prof Broekemahoeve aan de Elandweg 84 in Lelystad.

Meer info en programma: www.biologischelandbouw.org en www.biologischevelddag.nl
Publicatiedatum: