Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kennis delen over cisgenese, schimmel en veredelingstechnieken op de Biologische Velddag: 5 september

Meerdere wegen leiden naar resistentie tegen phytophthora

Tijdens de publieksdag op donderdag 15 augustus informeerden BioImpuls en DuRPh (Duurzame Resistentie Phytophthora) gezamenlijk het publiek over resistentieveredeling. Het veredelingsprogramma BioImpuls (www.bioimpuls.nl) heeft via de klassieke veredelingsweg enkele rassen opgeleverd die een goede veldresistentie bewijzen tot nu toe. Het project DuRPh werkt ook aan ontwikkeling van resistente rassen, maar dan via een snelle route waarbij gebruik wordt gemaakt van 'cisgenese', een techniek die als genetische modificatie wordt aangemerkt. De toepassing van deze techniek riep veel vragen op bij het publiek.



Op het proefveld in Wageningen liggen veldjes met diverse nieuwe en standaard rassen en kruisingen, zo ook de gemanipuleerde Desiré's, Premiëre's en Avico's waarbij resistentiegenen zijn ingebracht. De proefveldjes zijn met de veldspuit geïnfecteerd met een mix van phytophthorasporen schimmel. Na infectie leggen de standaard rassen snel het loodje, maar de aardappelen die meerdere resistentiegenen dragen, blijven groen. Volgens de veredelaars zijn meerdere resistentiegenen in een plant nodig om het meerdere jaren vol te houden. De kans dat resistentie wordt doorbroken ligt altijd om de hoek. Uit onderzoek blijkt dat phytophthora tegenwoordig zowel mannelijke als vrouwelijke varianten kent waardoor de genetische variatie van de schimmel sterk toeneemt. De vorming van zogenaamde oösporen die in de bodem overleven vormen een probleem. Dit verklaart mogelijk de steeds agressiever wordende phytophthora sporen, vroege infecties en snelle verspreiding in de praktijk. Biologische veredeling maakt geen gebruik van cisgenese of vergelijkbare technieken, hier wordt nog op klassieke wijze gekruist en geselecteerd.

Op de Biologische Velddag donderdag 5 september op de Broekemahoeve zijn veredelaars en Edith Lammerts van Bueren van de WUR en Louis Bolk Instituut aanwezig om meer kennis over de schimmel en veredelingstechnieken met de bezoekers te delen.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.
Publicatiedatum: