Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
2 september tot en met 10 oktober

Urgenda zet schijnwerpers op peulvruchten tijdens Peulenparade

Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.

Alle reden voor actie-organisatie Urgenda om van 2 september tot en met 10 oktober, veertig dagen lang de schijnwerpers op peulvruchten te zetten en met de Peulenparade zoveel mogelijk mensen te inspireren 'aan de boon' te gaan.

Campagneleider Sandra van Kampen van Urgenda overhandigde maandagmiddag 2 september symbolisch de Peul aan Chris Kuijpers, DG Milieu en Internationale Coördinatie bij het ministerie van Infrastructuur & Milieu (zie foto).
 


"Willen we de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden", zegt campagneleider Sandra van Kampen, "dan zullen we veel meer plantaardige en veel minder dierlijke eiwitten moeten consumeren. In deze transitie is een belangrijke rol voor peulvruchten weggelegd. Het is een van de beste leveranciers van plantaardige eiwitten en de basis van veel vleesvervangers. Het grote voordeel van peulvruchten is ook dat ze deels in Nederland geteeld worden en we ze vrijwel onbewerkt vers, uit pot, blik of gedroogd, kunnen nuttigen. Daarnaast zijn peulvruchten stikstofbinders en verbeteren ze de bodemvruchtbaarheid. Maar we eten ze hopelijk vooral omdat ze lekker zijn!" Beluister hier het interview op Vroege Vogels. (item 1 vanaf 4:30)
 
Trendwatchers voorspellen een gouden toekomst voor de boon en ook jonge foodies zien de potentie. Ook zijn verschillende producenten van vleesvervangers dit jaar begonnen met de teelt van hun eigen lupinen. Tegelijk moeten veel consumenten nog een beetje wennen aan dit armeluis voedsel. De Peulenparade is bedoeld om de boon voor eens en altijd van zijn wat stoffige imago te ontdoen.

Goede voorbeeld

In samenwerking met de Rijksoverheid, de Bruine Bonenbende, het Voedingscentrum en cateraars Sodexo, Albron en Eurest gaat Urgenda de komende weken op allerlei manieren peulvruchten onder de aandacht brengen van het publiek. Een belangrijke rol is weggelegd voor de Rijksoverheid. In estafettevorm geven acht ministeries in samenwerking met de cateraars het goede voorbeeld, door een week lang verschillende gerechten met bonen op het menu te zetten. Wekelijks zet de Urgenda Foodtruck deze estafette luister bij met vernieuwende hapjes onder andere op basis van lupinen. Daarnaast organiseren de cateraars elk een landelijke 'Peulenweek', waardoor klanten van zo’n 2000 kantines kennis kunnen maken met peulvruchten. Ook is Urgenda betrokken bij oogstfeesten, workshops, kookboekpresentaties, demonstraties en kortingsacties. "We hopen dat op termijn ook telers gegrepen worden door de boon", zegt Sandra van Kampen. "Nu is met name de bruine boon nog een bulkartikel. Het helpt de aantrekkelijkheid van de boon als voedsel te verhogen als op tal van plekken nieuwe soorten en onderscheidende bonenrassen te koop zijn."

Op maandagmiddag 2 september werd de Peulenparade geopend met het grote Bonendiner op Kasteel Hackfort in Vorden, waar chefkok Eric van Veluwen en culinair historica Lizet Kruyff in samenwerking met Natuurmonumenten een proeftuin zijn gestart met bijzondere rassen. Hier worden onder meer de Coco boon, de Koning der Belgen, Hinrichs Riesen en Oldambster Witte geteeld en geoogst.
 

Volg de Peulenparade

Alle activiteiten tijdens de Peulenparade zijn te volgen via Facebook.com/Peulenparade, Twitter #Peulenparade en www.peulenparade.nl.
Bekijk hier ook het bijzonder filmpje.

De Peulenparade eindigt met leuke acties op 10-10, de Dag van de Duurzaamheid.
Publicatiedatum: