Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ons teeltplan vraagt altijd wat rekenwerk en veel arbeid"

Meer dan 100 verschillende rassen in De Ommuurde Tuin

Tholen - Er is altijd volop bedrijvigheid in De Ommuurde Tuin aan de Kortenbrug op landgoed Oranje Nassau's Oord in Renkum. Teler Taco IJzerman geeft aan dat ze nu middenin een piekperiode zitten. "Door het koude voorjaar hebben veel gewassen vertraging opgelopen. Als gevolg daarvan lopen van diverse gewassen nu de tweede en derde oogstperiode in elkaar over", aldus Taco. Hij schat dat er tussen de 100 en 140 verschillende rassen in de tuin geteeld worden. "De tuin moet echt vol staan om de abonnemententassen steeds te kunnen vullen. We werken met een rotatie van 1 op 10. Dat is een mooi puzzeltje en er komt soms wat improvisatie bij kijken."


Links de ingang van De Ommuurde Tuin. Rechts Taco.

De oogst van De Ommuurde Tuin wordt op woensdag en zaterdag direct van het land in de tuinwinkel verkocht en in groenteabonnementen. Iedere week zijn er zo'n 20 groenten in de winkel te verkrijgen. Van 1 mei tot en met 1 november vult De Ommuurde Tuin wekelijks zo'n 70 pakketten. Taco geeft aan dat 80/90 pakketten voor hem echt het maximum is. "Wekelijks stoppen we 5 of 6 producten in de pakketten. Aangezien we op slechts 0,95 hectare telen zou ik te veel bij andere bedrijven moeten inkopen als we nog verder zouden groeien. Daar heb ik geen behoefte aan. Ik beleef weinig plezier aan handelen en schuiven met de producten."


Een goed gevulde tuinwinkel.

Klanten

Het klantenbestand van De Ommuurde Tuin varieert volgens Taco enorm. "Het varieert van alternatievelingen tot een welgestelde groep mensen die echt voor genieten gaat. Mijn ideaal is zelf ook 'geitenwollensokken in Burberrylaarzen', de sokken heb ik al. De laatste jaren komt een breed publiek uit de regio naar De Ommuurde Tuin. Veel van hen komen in het begin niet specifiek op het bio-aspect af, maar gaan voor verse en lekkere producten. Wij telen hier echt op smaak. Ik vind het een fijn compliment als mensen terugkomen voor de smaak, al zijn bijvoorbeeld onze wortelen optisch niet altijd de mooisten."Taco geeft aan dat hij twee van zijn passies, buiten zijn en eten, goed kan combineren met De Ommuurde Tuin. "Het lijkt voor bezoekers soms een enorme volkstuin, maar het onderhoud en met name de oogst voor de abonnementen vergt veel planning." Ik ben continu aan het bekijken hoe ik de ruimte in de tuin het beste kan benutten. Belangrijk is natuurlijk dat de tuin in de winter ook rust krijgt en waar mogelijk groenbemesters te grond verwennen en bedekken."


Medewerkster Cindy is druk in de weer met het inzaaien van kervel. "Ik verwacht dat de kervel glimlachend gaat kiemen", reageert Taco.

In De Ommuurde Tuin worden veel vergeten groenten geteeld. "Toen we in 1999 met De Ommuurde Tuin begonnen werd eigenlijk voor het eerst een beetje over vergeten groenten gesproken. Groenten zijn er in zoveel kleuren en smaken. het is zonde om daar niks mee te doen. Daarom zijn wij gaan kijken wat er hierin allemaal mogelijk was. We telen overigens ook moderne rassen hoor, als ze lekker zijn en zonder veel kunstgrepen in onze tuin passen." Opvallende verschijning in de tuin is de rij met bijenkasten. BD-imker Wim van Grasstek verzorgt de bijen. De imker teelt ook Sint Jansrogge in de tuinderij. Daar maakt hij bijenkorven van. Taco geeft aan dat ook de tuinderij duidelijk profiteert van de aanwezigheid van de vele bijen. "Hierdoor hebben we een veel betere zetting van de bessen en aardbeien."


De bijenkasten van Wim van Grasstek (links) vergroten de biodiversiteit in de tuin (rechtsboven). Rechtsonder de Sint Jansrogge.

Voor meer informatie:

Taco IJzerman
Lusthof De Ommuurde Tuin
Kortenburg tegenover nr. 11
6871 NE Renkum
0317 450354
[email protected]
www.ommuurdetuin.nl