Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agro-export ook in eerste halfjaar 2013 fors omhoog

De agrarische export is in het eerste halfjaar 2013 gestegen met 7,4% tot een totale waarde van 39,5 miljard euro. De Nederlandse goederenexport nam in dezelfde periode af met 0,2%. Dit blijkt uit net gepubliceerde Statline-statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Als de gunstige lijn zich voortzet, is het volgens insiders mogelijk dat de agro-export dit jaar voor de eerste keer boven 80 miljard euro uitkomt. Volgens voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland toont dit aan, 'dat boeren en tuinders als geen ander werken om de Nederlandse economie uit de crisis te trekken'.

Opvallende groeier is de groenten- en fruitsector: de export nam in de eerste zes maanden met 803 miljoen toe tot 7,2 miljard euro (+12,4%). De export van veevoeders groeide met 531 miljoen tot 3 miljard (+25,7%). Opvallend in de CBS-cijfers zijn ook de exportstijgingen van oliehoudende zaden en vruchten naar 839 miljoen euro (+21,5%) en plantaardige oliën en vetten naar bijna 1,7 miljard (12,7%). De exportstijging van zuivelproducten en eieren nam toe met 6,9% tot 3,7 miljard euro.

Zonder de agrarische sector zou het nationale handelssaldo zwaar in de min komen, stelt Maat. Hij noemt het essentieel om een sector die sterk is, ook sterk te hóuden: "Mijn boodschap aan politiek Den Haag is: handen af van de exportkampioenen."

Publicatiedatum: