Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Presentatie tijdens Biologische Velddag, donderdag 5 september:

Eerste resultaten Demonstratieproject 'Bokashigebruik in de Nederlandse akkerbouw' zijn bekend

In januari 2013 is een demonstratieproject in het kader van Schoon en Zuinig gestart waarin agrariƫrs uit Limburg en Flevoland gezamenlijk werken aan een veilige en duurzame toepassing van Bokashi. De bedoeling is om door productie en toepassing van Bokashi de mineralenstromen op de bedrijven te sluiten.

Bokashi-productie wordt al wel uitgevoerd in de praktijk maar er zijn nog veel vragen over het effect op het vrijkomen van nitraat en de uitspoeling van nitraat naar het grondwater en over de fytosanitaire veiligheid.

In de afgelopen maanden zijn op vijf bedrijven ofwel reststromen (onder andere uitgesorteerde aardappelen, bollen en uien) ofwel graanstro met drijfmest gefermenteerd volgens de Bokashi-methode. Bokashi is het Japanse woord voor 'goed gefermenteerd organisch materiaal'. Door fermentatie van gewasresten, stro en drijfmest ontstaat een organische meststof. Fermentatie vindt plaats onder zuurstofarme omstandigheden, in tegenstelling tot compostering. Een ander verschil met composteren is dat bij fermentatie geen CO2 en warmte vrijkomen.



Voor de productie van Bokashi worden actieve micro-organismen (mengsel van bacteriƫn, schimmels en gisten) toegevoegd aan het organisch materiaal waarna dit materiaal gedurende minimaal 6 tot 8 weken luchtdicht wordt afgesloten. Hierna wordt het product gebruikt als organische bemesting.

In strokenvergelijkingen wordt de bemestende waarde onderzocht en het effect op uitspoeling van nitraat. Ook wordt bekeken of de aanwezige ziektekiemen en aaltjes afdoende gedood worden.

Tijdens de Akkerbouwdag op 2 september op Proefboerderij Wijnandsrade en tijdens de Biologische Velddag op 5 september in Lelystad worden de eerste resultaten gepresenteerd.

Bij dit project zijn betrokken:

Deelnemers: S. Wimmers en H. Hartmann (Zuid-Limburg), Mts. de With, Kamp Agro en Mts. Schot (Flevoland).

Projectuitvoering: WUR-PPO, Proefboerderij Wijnandsrade, DLV Plant, AgriConnection.

Financiering: Ministerie EL&I, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Stichting Proefbedrijven Flevoland, Waterleiding maatschappij Limburg NV.

Voor meer informatie: www.biologischevelddag.nl
Publicatiedatum: