Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bart Nemegheer: "We blijven investeren"

Aardappelhoeve blijft gestaag groeien in bio-segment

De Aardappelhoeve bvba uit Tielt investeert stevig in aardappelteelt in zijn eigen proefvelden en laboratorium, in verpakkingsmethodiek en in adequate medewerkers. De firma verwierf een aparte positie in de sector als de Belgische nummer 1 in de verhandeling van bio-aardappelen. In de Putterijstraat in Tielt is de familie Nemegheer al generaties lang actief als gemengd landbouwbedrijf. Bart Nemegheer (44) en echtgenote Anja Provyn leggen zich sinds 1998 toe op aardappelteelt en sinds 2000 ook op het sorteren, wassen en verpakken van aardappelen voor Belgische grootwarenhuizen als Colruyt en Delhaize.

De jongste zeven jaar groeide hun volume aan verhandelde aardappelen van 6.000 ton naar 20.000 ton per jaar. Dat stond in 2012 voor een omzet van 8,5 miljoen euro. De tewerkstelling evolueerde in dezelfde periode mee van 6 naar 18 medewerkers. Met een investeringsritme van gemiddeld 650.000 euro per jaar behoort De Aardappelhoeve bvba (in verhouding tot het zakencijfer) tot de meest excellente bedrijven binnen de West-Vlaamse aardappelhandel.

Investeren

Bart Nemegheer: "In 2006 namen we een compleet nieuw bedrijfscomplex met 3.000 m² gebouwen in gebruik met daarbij een eigen laboratorium, moderne verpakkingsmachines, een grote bewaarplaats voor kisten en een eigen distributiecentrum. We blijven ook investeren in ons eigen aardappelareaal dat
nu 200 hectare bedraagt en waarvan het gros in West-Vlaanderen ligt en een klein deel in Oost-Vlaanderen. Onze aardappelteelt staat in voor 60% van onze behoefte aan grondstoffen. Ik beschouw dat als een meerwaarde omdat we zelf kunnen instaan voor de kwaliteit en de opvolging van de gewassen en omdat we de logistiek zo ook beter kunnen beheersen."

Ruim 70% van de behandelde aardappelen bij De Aardappelhoeve is van Belgische oogst. De rest komt uit Frankrijk en Nederland. In Nederland werkt Nemegheer samen met een coöperatie van bioboeren voor de aanlevering van bio-aardappelen. "Die zochten in 2004 een afzetkanaal op de Belgische markt en ik ben die uitdaging aangegaan. Vandaag zijn we de Belgische nummer 1 in de behandeling, verpakking en distributie van bio-aardappelen met een marktaandeel van 80%. We puren dit jaar circa 25% van ons zakencijfer uit bio-aardappelen. De Belgische biolandbouw is spijtig genoeg nog te kleinschalig om een significante rol te kunnen spelen in het aardappelsegment dat voldoende schaalgrootte vereist." De gestage expansie van De Aardappelhoeve en de nood aan verdere automatisatie van de verpakkingslijnen, maakt dat de onderneming vandaag opnieuw toe is aan uitbreiding. Bart Nemegheer heeft een naburige site van 8.000 m² in reserve maar wil eerst met de lokale overheid en met zijn buren overleggen en aftasten welk project eventueel haalbaar is.

Bron: WES/West Vlaanderen Werkt. Jaargang 2013 nr. 2
Publicatiedatum: