Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aanwezig en te bestellen vanaf de 5 sept op de Biologische Velddag in Lelystad

Nieuwe test voor indicatie ontwikkeling zwarte vlekken op peen

Door NSure is een test ontwikkeld voor de indicatie van de ontwikkeling van zwarte vlekken op peen. Aukje Rammeloo en Nathalie Verhoef van NSure presenteren deze test op de Biologische Velddag in een veldpresentatie en zijn de hele dag aanwezig voor toelichting en vragen bij de Agrifirm stand. NSure presenteert op de Velddag de resultaten van onderzoek van de afgelopen 3 jaar op de ontwikkelde moleculaire test voor de indicatie van het risico op zwarte vlekken op peen (Nerac). De test meet de risico’s van de opgelopen 'stress van de peen zelf' door infectie van de volgende schimmels: Mycocentrospora acerina, Alternaria radicina, Chalaropsis thielavioides en Rhexocercosporidium carotae. Bovendien meet de test ook het risico veroorzaakt door Phytophthora porri. De test is direct praktisch toepasbaar voor de peen oogst van dit jaar en vanaf 5 sept op de Biologische Velddag te bestellen bij de Agrifirm stand of via de NSure website.



Bij de Agrifirm-plant stan kun je verder ook letterlijk onder de grond een kijkje nemen naar het effect van groenbemesting op de bodem, structuur, bodemvruchtbaarheid, onkruid- en aaltjes-beheersing. Met een grote profielkuil (sleuf) wordt het effect en belang met verschillende (mengsels) groenbemesters in de bodem letterlijk getoond en in een presentatie toegelicht. Effecten op de bodem structuur waardoor oa uitspoeling vermindert en verbetering van de bodemvruchtbaarheid te zien zijn wordt met praktijkervaringen onderbouwd. Machines waarmee groenbemesters het best en effectiefst onder kunnen worden gewerkt staan getoond. De gehele dag is Anja Hoorweg met collega’s aanwezig voor vragen, toelichting en het delen van praktische ervaringen van resultaten in ’t veld.



Centrum Biologische Landbouw, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR en Louis Bolk Instituut organiseren de Biologische Velddag in 2013 in nauwe samenwerking met Agrifirm, BDEKO, BIOVAK-organisatie en DLV. Centraal staat op de Velddag de Highlights van vernieuwde (onderzoeks)resultaten. Dit jaar wordt onder andere resultaten gepresenteerd over Phytophthora, Milieuschade & effectiviteit van koper gebruik, wortelvlieg, test indicator voor zwarte vlekken in peen, Biodiversiteit, Groenbemesting (zoals Altic) & (onder) bewerking, Grondverbeteraars en Grondbewerking. Er zijn machine demonstraties in het veld en je kunt meedoen met 2 Veldworkshops beoordeling bodemkwaliteit en advies verbetering bodemstructuur.

De demovelden worden wederom vergezeld met pagodetenten en marktkramen. Bionext is er met het ‘ Mest café’ en om 17uur gaat BIOBANKLIVE. Agrico/ Bioselect voor de aardappelen, AgriVer als onderlinge, agrarische verzekeringsmaatschappij zonder winstoogmerk, Andela met een wiedbed op zonne-energie, Biologisch ondernemen- NH voor kansen van omschakeling in Noord Holland, Agriconnection voor project en data management, Vereinigte Hagel voor de verzekering en vakblad EKOLAND delen informatie, ervaringen en netwerk van resultaten uit de praktijk. Op de centrale ontmoetingsplek op de Broekemahoeve toasten we dit jaar graag met u op het 25-jarig bestaan van Stichting SBLF/het Centrum Biologische Landbouw. Proost!



Evenement: Biologische Velddag
Datum: donderdag 5 september, 2013
Tijd: 13.00 uur tot 18.00 uur
Plaats: Prof. Broekemahoeve, Edelhertweg 1 in Lelystad
Meer info en programma: biologischevelddag.nl & biologischelandbouw.org

Auteur en foto's: Geertje Schlaman (Centrum Biologische Landbouw)
Publicatiedatum: