Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verbod gaat 1 januari 2014 in

Ontheffing op verbod aanbinden biologische runderen blijft beperkt mogelijk

In 2014 is het niet meer toegestaan om in de winterperiode biologische runderen aan te binden. Het verbod op aanbinden bestaat al geruime tijd, maar er was nog een ontheffingsmogelijkheid. Deze ontheffingsmogelijkheid loopt af op 31 december 2013.

Voor biologische bedrijven met maximaal 10 runderen blijft de ontheffingsmogelijkheid wel bestaan.

Wat gebeurt er als dieren aangebonden blijven staan op een rundveebedrijf?

Vanaf januari 2014 beoordeelt Skal Biocontrole tijdens herinspecties het aanbinden van runderen als een fatale afwijking. Skal schort het certificaat per direct op. Deze opschorting duurt totdat de stal is aangepast, met een maximale periode van een jaar. Tijdens de opschorting moet het bedrijf blijven voldoen aan de biologische regelgeving, maar mag de boer de melk en/of het vlees niet als biologisch verkopen. Past de boer de stal niet aan binnen dit jaar, dan trekt Skal Biocontrole het certificaat definitief in.

Sector niet unaniem

Skal is zich ervan bewust dat het aanbinden van runderen een heet hangijzer is, zowel in de sector als in de maatschappij. Skal neemt als toezichthouder inhoudelijk geen stelling in deze discussie. De controle-instantie heeft de inhoudelijke discussie lang afgewacht. Nu de einddatum van de ontheffing in zicht is, wil Skal duidelijk communiceren over het einde van deze ontheffing.

Om hoeveel bedrijven gaat het?

Er zijn bijna 40 biologische rundveebedrijven die nog een ontheffing hebben voor het aanbinden van runderen. Deze bedrijven zijn al via een brief geïnformeerd over het beëindigen van de ontheffing.

Voor meer informatie: www.skal.nl
Publicatiedatum: