Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tiel lest in elektrische auto

Rijles in Tiel? Dan maak je grote kans om binnenkort in een elektrische auto te lessen. Rijschool De Betuwe uit Tiel biedt sinds kort haar leerlingen les in een elektrische auto aan (Renault ZOE). Tiel voegt zich hiermee in de reeks rijscholen langs de A15 die sinds juni dit jaar lesgeven in een elektrische auto. Deze rijscholen doen mee aan Project A15, de weg van zon en wind, een initiatief van Natuur & Milieu en Milieudefensie.

Op 30 augustus om 11:00 uur is de feestelijke aftrap van de elektrische autolessen in Tiel. Wethouder Laurens Verspuij uit Tiel en de Gelderse gedeputeerde Annemieke Traag gaan daarbij de strijd aan wie het snelst optrekt: een elektrische auto of een auto op fossiele brandstof.Wat: Feestelijke aftrap elektrisch autolessen in Tiel.
Wie: Laurens Verspuij, wethouder Tiel - Annemieke Traag, gedeputeerde Provincie Gelderland - Maarten van Biezen, Natuur & Milieu (over Project A15) - Koen Zweers, rijschoolhouder De Betuwe in Tiel.
Datum: 30 augustus, 11:00-12:00 uur.
Plaats: Stephensonstraat in Tiel.

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn en zelf een proefrit te maken.

Jongeren enthousiast over elektrisch rijden

Elektrisch rijden is populair onder jongeren. Uit onderzoek van Direct Research (2012) blijkt dat 90% van de jongeren, afgezien van de prijs, positief tegenover het kopen van een elektrische auto staat. 80% van de jongeren typeert de elektrische auto als 'beter voor het milieu'.

Wethouder Laurens Verspuij uit Tiel: 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Via een elektrische lesauto maken jongeren spelenderwijs kennis met elektrisch rijden. De kans is groot dat ze daardoor in de toekomst sneller voor een elektrische (deel) auto kiezen.'

Gedeputeerde Annemieke Traag is ook zeer enthousiast. 'Elektrisch rijden zorgt voor schonere lucht en minder geluidsoverlast in onze provincie. Ik juich initiatieven van rijscholen die lessen in een elektrische auto aanbieden daarom van harte toe. Als provincie Gelderland proberen wij elektrisch rijden zoveel mogelijk te faciliteren. Dit initiatief past hier uitstekend in.'

Elektrisch rijden: ideaal voor rijles, brandstofkosten en omgeving

Voor rijlessen is de elektrische auto uitermate geschikt: leerlingen moeten gedurende de lessen veel oefenen met kleine handelingen zoals inparkeren en 'straatje keren'. Daarbij wekt de auto eigen elektriciteit op. Bovendien is een elektrische auto stil, trekt snel op en beschikt over een automaat. En een elektrische auto is natuurlijk heel goedkoop in zijn brandstof: een hele tank voor ongeveer vijf euro. Nu de benzineprijzen naar recordhoogte stijgen, worden de brandstofkosten voor elektrisch rijden steeds aantrekkelijker.

Elektrisch rijden kent tal van voordelen, zeker in de steden. Maarten van Biezen, hoofd mobiliteit Natuur & Milieu: "Elektrische auto's zijn stiller en leveren een belangrijke bijdrage aan het klimaat: ze stoten 0% CO2 uit als ze rijden op duurzaam opgewekte elektriciteit (wind, water, zon). Bovendien zijn elektrische auto's schoon wat bijdraagt aan een gezondere lucht en een prettige leefomgeving voor burgers."

Elektrisch rijden op 'eigen' zon en wind

Een elektrische auto zelf stoot geen CO2 en fijnstof uit, waardoor de luchtkwaliteit zal verbeteren. Een elektrische auto die rijdt op stroom van kolencentrales stoot, over de hele keten berekend, tot 30% minder CO2 uit. De uitstoot kan naar 0% worden teruggebracht door op groene stroom te rijden. Daarom stimuleert Project A15 wind- en zonne-energieprojecten langs de A15, waarin bewoners en bedrijven kunnen participeren. De A15 wordt de weg waar omwonenden elektrisch kunnen rijden op hun 'eigen' zon en wind.

Over Project A15, de weg van zon en wind

De introductie van de elektrische lesauto in Tiel maakt onderdeel uit van een groter project: Project A15, de weg van zon en wind. Dit iconische project is een initiatief van Milieudefensie en Natuur & Milieu. Het project is tot stand gekomen met een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Project A15 wil elektrisch rijden, op lokaal opgewekte groene stroom, in een stroomversnelling brengen. De ambitie: in 2015 rijden 40.000 mensen in elektrische (deel)auto's op lokaal opgewekte stroom uit zon en wind. De milieuwinst is groot: van fossiel naar elektrisch rijden; van autobezit naar autodelen; van gewone stroom naar groene stroom.

Meer informatie over Project A15 is te vinden op www.projecta15.nl.
Publicatiedatum: