Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leeuwarden wordt Hoofdstad van de Smaak 2015

Leeuwarden wordt Hoofdstad van de Smaak 2015. Dit maakte de landelijke Stichting Week van de Smaak bekend. "Wij zijn lovend over de plannen, de presentaties, de heerlijke smaken van Fryslân en het grote enthousiasme en medewerking van de initiatiefnemers, Friese koks, Friese streekproducenten, organisaties, gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân. We zien dan ook uit naar Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak 2015", aldus René de Bruin van de stichting Week van de Smaak.

Voortraject

In het afgelopen voorjaar stelden Tjerk Visser (Buro Amaro) en Marlise Vroom (Vroom’s Communicatie) in opdracht van de gemeente Leeuwarden een bidbook op. Dit bidbook kwam tot stand uit de gesprekken die zij voerden met meer dan 25 organisaties. Op 29 mei overhandigde wethouder Isabelle Diks in restaurant Eindeloos het bidbook, en eind juni kwam de landelijke Stichting Week van de Smaak Leeuwarden bezoeken. Aan de hand van een presentatie, gesprekken en bezoeken op locatie, maakte de jury kennis met de ideeën en ambities van Leeuwarden als Hoofdstad van de Smaak 2015.

Trots op de smaken van Fryslân

Na Regio Venlo in 2013 en Ede in 2014 is het dus in 2015 de beurt aan Leeuwarden. En Leeuwarden zal zich duidelijk manifesteren als provinciehoofdstad. Gedurende het hele jaar vinden er in de heel Friesland honderden activiteiten plaats onder het motto 'Trots op de Smaken van Fryslân'! Het aanbod zal bestaan uit een combinatie van grootschalige en kleinschalige, nieuwe en bestaande evenementen. Het doel is om gezonde en eerlijke voeding onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Nadruk daarbij ligt op ambachtelijke, seizoensgebonden, duurzame en streekgebonden producten. 'Smaak' is hierbij het verbindende element. Mensen uit alle geledingen van de samenleving komen op een positieve manier in contact met gezond en lekker voedsel. Dit kan bijdragen aan een duurzame ontwikkeling en gezonde levensstijl.

Voorbeelden

Een aantal voorbeelden uit het bidbook zijn: het Fries Food Festival, een extra groot Ljouwert Culinair, een festival op Lauwersoog, activiteiten in de Friese dorpen, Held van de Smaak verkiezingen, activiteiten in Friese musea, activiteiten gericht op het verbeteren van de kwaliteit van maaltijden voor ouderen, symposia over voeding en gezondheid en verschillende educatieprogramma's. In de loop van 2014 komen daar nog heel veel activiteiten bij. Al deze activiteiten moeten zorgen voor een impuls voor duurzame streekproducten, een bewustere houding ten opzichte van voeding, en een economische groei van toeristische sector in Fryslân. Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak 2015 draagt bij aan de verbinding tussen (top)koks, gastronomische experts, horeca, detailhandel, ambachtelijke voedingsproducenten en agrariërs, onderwijs en culturele instellingen in Fryslân.

Opmaat

De benoeming tot Hoofdstad van de Smaak is voor Leeuwarden een mooie opmaat richting de finale van Culturele Hoofdstad 2018. Het programma ligt in lijn met de ambities van culturele Hoofdstad 2018. In nauw overleg met gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân en de projectleiders Tjerk Visser en Marlise Vroom wordt er een stichting opgericht en zal de organisatie verder vorm worden gegeven.

Voor meer informatie: www.weekvandesmaak.nl
Publicatiedatum: