Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wij belonen telers die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken"

Neerslagtekort blijft toenemen

De komende weken heeft Nederland te maken met een wisselvallig weertype met temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar. In de stroomgebieden van Rijn en Maas wordt deze week neerslag verwacht. Het neerslagtekort is nog wel hoger dan gemiddeld en zal naar verwachting in de komende periode toenemen. Er is voldoende water beschikbaar vanuit het hoofdwatersysteem en voor de watervoorziening naar de regionale systemen. Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling in het Droogtebericht van 12 augustus.

De afvoer van de Rijn zal eind augustus gedaald zijn naar ongeveer 1400 m3 per seconde. Ook de afvoer van de Maas is gedaald: de komende periode wordt een stabiel niveau van ongeveer 90 m3 per seconde verwacht. Het peil van het Markermeer en het IJsselmeer is op orde. Op de hoge gronden zijn er wel waterlopen die droogvallen. Dit is normaal voor de tijd van het jaar.


Op 't Hof Welgelegen in Middelburg waren ze gisteren weer volop aan het bergenen (foto via twitter).

In delen van Nederland zijn de grondwaterstanden nog altijd lager dan normaal in deze periode. Dit wordt maar deels aangevuld door neerslag. Maatregelen om het watergebruik te beperken, zoals onttrekkingverboden uit oppervlaktewater, blijven van kracht.

De waterbeheerders blijven de boezemkades inspecteren. De temperatuur van het oppervlaktewater is licht gedaald. Controle op de waterkwaliteit vanwege blauwalgen en botulisme blijft echter nodig. Zowel de weersverwachting als de waterbeheersituatie zijn redelijk stabiel.

Zie voor meer informatie het Droogtebericht op de website van de Unie van Waterschappen.

Bron: Unie van Waterschappen via GroeneRuimte