Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Efrain Saucedo, Fairtrasa Holland:

"Niet genoeg Mexicaanse bio-limes om aan vraag te voldoen"

Tholen - Fairtrasa vertegenwoordigt zo'n 5.000 kleine telers in Latijns Amerika. Het bedrijf heeft een businessmodel ontwikkeld, dat telers wapent tegen armoede. Fairtrasa heeft productiekantoren in Mexico, Peru, Brazilië, Chili, Argentinië en Turkije en ondersteunt haar telers met certificering, knowhow en exporteren van hun producten. Sinds dit jaar is Fairtrasa met de overname van Organic Fruit & Vegetables ook in Nederland een verkoopkantoor gestart voor de verkoop van biologisch en fairtrade fruit.Fairtrasa Holland is momenteel volop actief in de verkoop van biologische limes. "We importeren jaarrond biologische limes uit Mexico. De teelt in samenwerking met onze telers onderscheidt ons van andere Europese leveranciers van biologische limes", vertelt Efrain Saucedo. "De vraag naar bio-limes is op het moment ongelofelijk goed. Steeds meer retailers in Europa nemen ze op in het assortiment. Duitsland is onze grootste afzetmarkt, maar ook de afzet richting Scandinavië groeit fors."

Mojito's

"In feite is de vraag naar limes op het moment te groot. De productie is niet groot genoeg om aan de vraag te voldoen, terwijl onze Mexicaanse productielocaties dit jaar toch weer met 50 hectare zijn uitgebreid. Ik spendeer zo'n twee uur per week om een verdeling te maken. Tot week 36 zijn we uitverkocht. Met dit zomerweer hebben veel mensen zin in Mojito's en andere dranken waar de lime in wordt verwerkt. Dat merken we goed in de vraag naar limes."Klimaatverandering

Volgens Efrain zijn de gevolgen van de klimaatverandering in Mexico goed terug te zien in de productaanvoer. "Vorig jaar is het seizoen later gestart, maar zijn we wel veel langer doorgegaan. Pas eind juni kregen wij dit jaar grotere volumes biologische limes binnen. Dit jaar zullen onze telers tot november veel product blijven sturen en daarna wordt slechts één container per week gestuurd. Een jaar of drie geleden was het seizoen eind september/begin oktober wel een eind gedaan."

Ook in Brazilië teelt Fairtrasa biologische limes, maar die zijn nagenoeg allemaal beschikbaar voor de lokale markt. "Fairtrasa is dit jaar een productiekantoor gestart in Brazilië. Het probleem is dat de bio limes in Brazilië voor export moeten vanwege EU-regels worden behandeld en dan zijn ze niet meer biologisch", legt Efrain uit. "De binnenlandse markt groeit echter hard en daardoor is er genoeg vraag vanuit het binnenland."Fairtrasa werkt met limes met vaste variëteiten per land. "In Mexico is de Persian lime het meest bekend. In Brazilië werken we met het ras Tahiti en in Peru is de Key Lime in opkomst. Dit is een wat kleinere lime met een wat zuurdere smaak, maar deze variëteit is in Europa nog niet echt geaccepteerd. Het Peruaanse klimaat is prima voor de limeproductie, dus we zetten ons wel in om deze lime breder op de Europese markt te brengen. De afgelopen tijd hebben we al wat volumes afgezet in samenwerking met ons partnerbedrijf in Engeland."

Eigen merk

Naast limes is Fairtrasa in afwachting van meer biologisch en fairtrade importfruit. "In Mexico is ook het grapefruitseizoen gestart en daarvan krijgen we vrijdag de eerste containers binnen. Verder zijn we gestart met het laden van gember in Peru en krijgen we in week 34 de eerste Chileense citroenen van eigen teelt binnen, gevolgd door Mexicaanse avocado's in week 35. Wekelijks ontvangen we ook biologische fairtrade bananen uit Peru. Alle producten worden vermarkt onder het eigen Fairtrasa-merk.

Voor meer informatie:

Fairtrasa Holland B.V.
ABC Westland 212
2685 DC Poeldijk
Nederland
0174 291600
[email protected]
www.fairtrasa.com