Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische veredelde aardappelen en genetisch gemodificeerde voor duurzame resistentie tegen phytophthora

Aardappelproefveld donderdag 15 augustus toegankelijk voor publiek

Op donderdag 15 augustus geeft Wageningen UR (University & Research centre), voor het derde jaar op rij, iedereen de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een proefveld met biologisch veredelde en genetisch gemodificeerde aardappelen. Het proefveld hoort bij het onderzoek dat is gericht op het ontwikkelen van aardappelen met een duurzame, dus lang stand houdende, weerstand tegen de aardappelziekte phytophthora. Onderzoekers van Wageningen UR zullen in de middag én in de avond een uitleg geven over het onderzoek voor de biologische sector (BioImpuls) en het onderzoek met genetische modificatie (DuRPh). Iedereen is van harte welkom, vooraf aanmelden is niet nodig en de deelname is gratis.

Wageningen UR onderzoekt met verschillende aanpakken en technieken de mogelijkheden voor de ontwikkeling van aardappelen met een duurzame resistentie tegen de aardappelziekte. Deze ziekte bedreigt wereldwijd de aardappelteelt en noopt boeren over de hele wereld tot het gebruik van veel chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Boeren die geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, hebben vaak grote oogstverliezen.

De onderzoekprogramma's BioImpuls (onderzoek voor de biologische sector en training van biologische veredelaars) en DuRPh (Duurzame Resistentie tegen Phytophthora door cisgene merkervrije genetische modificatie) zoeken ieder via een eigen aanpak naar een duurzame oplossing van dit probleem. In het BioImpuls-programma gebruiken de onderzoekers technieken die passen binnen de biologische veredeling. In het DuRPh-programma gebruiken de onderzoekers genetische modificatie met genen van wilde aardappelen. Vanzelfsprekend maken alle onderzoekers gebruik van de kennis die in beide programma's ontwikkeld wordt. Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op www.bioimpuls.nl en www.wageningenur.nl/durph.

Op donderdag 15 augustus geven onderzoekers van Wageningen UR eerst uitleg over beide onderzoek-aanpakken, 's middag in gebouw Orion, 's avonds in Forum. Na die korte uitleg nemen de onderzoekers de bezoekers mee naar een proefveld van het BioImpuls- en DuRPh-onderzoek. In dat veld staan aardappelen die gevoelig zijn voor de aardappelziekte én aardappelen die dankzij de genen van wilde aardappelen resistent zijn tegen de ziekte.

Het programma vindt op twee momenten op de dag plaats, beide op Wageningen Campus: om 13:00 en om 19:00 uur. In de middag is de locatie het Orion gebouw (gebouw 103) aan Bronland, in de avond is de locatie het Forum gebouw (gebouw 102) aan de Droevendaalsesteeg. Iedereen is van harte welkom, vooraf aanmelden is niet nodig en de deelname is gratis.
Publicatiedatum: