Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stevige vlezige kersen mooie afsluiter van kersenseizoen

"Bart Pijnenburg, Kavel 55: "Niet het topjaar in bio-fruit wat we verwacht hadden"

Tholen – "Na lang, lang wachten hebben we eindelijk weer Nederlandse appelen binnen bij Rio de Bio", dit werd maandag 5 augustus getweet door de natuurvoedingswinkel in Utrecht. Deze biologische Collina-appelen zijn afkomstig van de Katijf uit Tuil en worden geleverd door Kavel 55 uit Herwijnen.

Kavel 55 is het bedrijf van Bart Pijnenburg. Hij voorziet zijn klanten meerdere keren per week van fruit, groente, aardappelen en paddenstoelen, ingekocht bij regionale telers. Fruitsappen, stroop en jams worden onder eigen label geproduceerd. "De Collina werd voorafgegaan door de Yellow, maar dat is geen 'allemansappel' en scoort duidelijk minder dan de Collina. Bij de eerste Collina waar ik mijn tanden in zette kon je de omzetting van zetmeel in suiker duidelijk proeven. De bovenste helft was minder zoet dan de onderste helft. Dit levert een aangename smaaksensatie op", vertelt Bart.
 

Kersen

Het kersenseizoen zit nu in de laatste weken. "Ik lever erg lekkere en mooie kersen van bio-teler Louis Ruissen uit Varik. Dat is een heel goede afsluiter van het kersenseizoen. Het zijn stevige vlezige kersen die zichzelf verkopen. Ik krijg er zeer positieve reacties op." Bart vertelt dat de kwaliteit van de kersen gedurende het seizoen wel wisselend was. En vooral het begin was erg lastig vanwege de regen.


Kersen van Louis Ruissen.

Pruimen

De pruimen van Kavel 55 komen op dit moment onder meer van Mappelle, het bedrijf van Joke van den Ban uit Varik. "Zongerijpte Opal en dat proef je. De pruimenoogst van William Pouw in Schalkwijk staat er ook prima voor en Idunna uit Varik maakt het aanbod compleet met veel verschillende rassen, zodat er lang geleverd kan worden."
 

Afgelopen seizoen

Dit voorjaar was het Nederlandse fruit al vroeg in het seizoen op. Dat ben ik niet gewend en dit vergde dus het nodige aanpassingsvermogen. De oogst begint dit jaar later dan anders. "Het begint nu eigenlijk pas echt op gang te komen. De Goudreinet heeft duidelijk last van het koude en natte voorjaar gehad. Na een zeer uitbundige bloei waren mijn verwachtingen erg hoog. Deze heb ik na de zetting en de junirui echter bij moeten stellen. Heel jammer."
 

Eén van de plukkers in de boomgaard van Louis Ruissen.

Geen topjaar

De oogstverwachting is wel behoorlijk verschillend bij de diverse telers maar men verwacht over het algemeen een heel aardig jaar. "Het zal niet het topjaar worden wat we hadden verwacht, maar we hebben in ieder geval wel genoten van de uitbundige bloesem", besluit Bart.

Voor meer informatie:

Bart Pijnenburg
Kavel 55
Nieuwe Steeg 78
4171 KG Herwijnen
06 20728025
[email protected]
www.kavel55.nl