Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Öko-Test: bijzonder veel perchloraat aangetroffen in bio-trostomaten

Het tijdschrift Öko-Test heeft groenten en fruit op residuen van perchloraat getest. In 40% van de producten werden resten aangetroffen. Het meeste perchloraat werd aangetroffen in een biologische trostomaat.

Er zijn veertig monsters van tomaten, komkommers, courgettes, paprika's en aardbeien getest. Bijna de helft bleek perchloraat te bevatten (16 van de 40). Dat is vergelijkbaar met het soortgelijke tests vanuit de handel. Het meeste perchloraat werd gevonden in een monster van bio-trostomaten van Demeter.

De maximale absorptie van 0,01 mg per kilogram lichaamsgewicht wordt volgens Öko-Test met meer dan 100 procent overschreden in de bio-tomaat. Het gaat ook om biologische tomaten van Alnatura. Alnatura werd op de hoogte gebracht van de testresultaten en gaf aan dat de verontreiniging waarschijnlijk afkomstig is uit een meststof dat besmet is met perchloraat. Dit zou toegestaan zijn in de biologische landbouw. Waar de verontreiniging daadwerkelijk vandaan kwam wist Alnatura echter niet. Daarom zijn de betreffende tomaten uit voorzorg vernietigd. Bovendien wordt de betreffende meststof niet meer gebruikt. In tomaten die vervolgens met een andere meststof in aanraking zijn gekomen werden slechts sporen van perchloraat aangetroffen.

De test toonde aan dat het probleem niet beperkt is tot bepaalde landen. Perchloraatresten werden aangetroffen in producten uit Duitsland, Nederland, Spanje, Italië, Marokko en Oostenrijk.

Publicatiedatum: