Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwart Nederlanders eet meer vlees op vakantie

Het is makkelijker om thuis flexitariër te zijn dan op vakantie. 1 op de 4 Nederlanders eet op vakantie meer vlees dan thuis - 1 op de 8 Nederlanders eet op vakantie meer vlees dan ze eigenlijk zouden willen - 1 op de 3 eet minder vegetarische gerechten dan thuis. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Panelwizard onder 830 Nederlanders, in opdracht van Natuur & Milieu. Natuur & Milieu brengt vandaag een gratis online vakantiegids uit met tips voor flexitariërs.

"De flexitariër kan op vakantie nog wel wat hulp gebruiken", concludeert Olof van der Gaag van Natuur & Milieu. "Hoe kook je makkelijk op de camping? Wat zijn lekkere vegetarische gerechten op de menukaart? Waar koop je goeie vleesvervangers? Op vakantie moeten flexitariërs dat opnieuw uitvinden en kiezen ze vaker voor vlees." De wil om vlees af te wisselen met vegetarisch is er wel: 35% van de mensen vindt elke dag vlees op vakantie meer luxe dan noodzaak en 13% eet vaker vlees dan ze zouden willen.


Nederlander wordt dikker op vakantie en drinkt te veel

Nederlanders eten sowieso anders op vakantie. Bijna 42% heeft een hoger gewicht na de vakantie. Niet zo gek als blijkt dat voor 43% te veel eten de grootste valkuil is. Ongezond eten (28%), te veel snacken (27%) en te weinig gevarieerd eten (15%) zijn eveneens verleidingen waar veel Nederlanders voor vallen. Ook de drank vloeit rijkelijk: 30% van de Nederlanders geeft aan te veel alcohol te drinken op vakantie.

Duitsland heeft lekkerste vlees

Voor fervente vleesliefhebbers is Duitsland het absolute walhalla. Maar liefst 56% van de Nederlanders geeft aan dat Duitsland het lekkerste vlees biedt. Echte vleeseters kunnen daarnaast hun hart ophalen in Frankrijk (21%), Griekenland (19,5%) en Oostenrijk (15,5%).

Met name in Italië zijn er volgens dit onderzoek lekkere vegetarische gerechten te krijgen (22%), gevolgd door Spanje (12%), Frankrijk (10%) en Griekenland (10%). De Aziatische keuken biedt van alle 'wereldkeukens' volgens 30% van de mensen de meeste keuze aan vegetarische gerechten en scoort daarmee het hoogst .

Gids voor Flexitariër op vakantie

Woensdag 17 juli heeft Natuur & Milieu een handzame online gids uitgebracht voor iedereen die gezond, gevarieerd en lekker wil eten op vakantie: Help! Hoe blijf ik Flexitariër op reis. Tv-kok Matthijs Vrieze geeft in de gids tal van adviezen, tips en recepten om de vakantie lekker door te komen. Wie in Nederland vakantie viert, wordt niet vergeten: fiets- en wandelroutes, culinaire uittips en de leukste biologische streekmarkten worden op een rijtje gezet. Bovendien wordt uit iedere provincie een bijzonder restaurant uitgelicht met voldoende keus voor de Flexitarier.

86% Nederlanders is flexitariër

Steeds meer Nederlanders eten minder vlees, blijkt uit eerdere onderzoeken. Onderzoek van Motivaction (2012) toont aan dat 86% van de Nederlanders flexitariër is: iemand die minimaal één keer in de week geen vlees eet. Ongeveer 34% van de Nederlanders is bewust bezig met vleesminderen, toont datzelfde onderzoek aan. Cijfers van GFK uit 2012 tonen aan dat de vleesconsumptie dalende is. Ook trendwatchers als Bakas voorspellen dat mensen steeds minder vlees zullen eten.

Over het onderzoek

Het onderzoek van Panelwizard is uitgevoerd onder 833 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. Klik hier voor de onderzoekverantwoording.
Publicatiedatum: