Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De fietsroute en de biologische landbouw versterken elkaar"

Grote belangstelling Duitse media voor Pieperpad

Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Duitsland (Berlijn) heeft Bionext deelgenomen aan een Tourismus Dialog. Maar liefst 44 journalisten waren op de bijeenkomst afgekomen. Het thema van de dialoog was de relatie tussen toerisme en de biologische landbouw. Hierbij stond het Pieperpad centraal, een duizend kilometer lange fietsroute van Greenpeace en Bionext langs biologische aardappelboerderijen.

De Nederlandse ambassadeur, de heer Krop - zelf een groot fietsliefhebber - sprak lovende woorden over het initiatief van Greenpeace en Bionext. "De fietsroute en de biologische landbouw versterken elkaar. Op de fiets doorkruis je prachtige landschappen en onderweg kun je genieten van een heerlijke maaltijd. En wat is er mooier dan het gesprek aangaan met een biologische aardappelteler over de lekkerste aardappelgerechten?" Op de vraag welk deel van de route hem persoonlijk het meest aanspreekt, antwoordde hij zonder aarzelen: "Friesland. Dat is een fantastisch gebied waar je als zeiler en als fietser je hart kunt ophalen. De route voert langs schilderachtige dorpen, langs de mooie friese IJsselmeerkust en door een prachtig weids landschap."

Na het gesprek met de ambassadeur was er en vragenuur waarbij Jasper Vink van Bionext een nadere toelichting gaf op het Pieperpad, het werk van Bionext en de inspanningen van biologische aardappeltelers om nieuwe rassen te ontwikkelen in samenwerking met het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen. Daarbij noemde hij als voorbeeld de Bionica aardappel, 'Nieks Witte', die mede door Niek Vos is ontwikkeld en die resistent is tegen de gevreesde aardappelziekte phytophtora.

De journalisten toonden zich zeer geïnteresseerd in het Pieperpad. Een van hen bleek zelf vroeger bintjes te hebben geteeld. ("Zonder fungiciden is het onmogelijk om die aardappel te telen, want vroeg of laat komt de phytophtora.") Een ander sprak zin verbazing uit over het feit dat er in de deelstaat Brandenburg niet of nauwelijks biologische aardappelen verkrijgbaar zijn, terwijl de Egyptische wel in de winkels liggen. Hier lijken kansen te liggen voor het Nederlandse export.

Gezien het succes van de bijeenkomst overweegt de Nederlandse ambassade in het voorjaar van 2014 samen met Bionext en Greenpeace een persreis te organiseren voor Duitse media naar enkele biologische bedrijven langs het Pieperpad.

Nieuwsgierig geworden naar de route? Kijk op www.pieperpad.nl of bestel de routegids bij Bionext. De route is ook beschikbaar voor GPS, via deze website: www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner/pieperpad.

Het Pieperpad is een initiatief van Greenpeace en Bionext in samenwerking met de werkgroep biologische aardappelen van de NAO.
Publicatiedatum: