Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zouden nu eigenlijk midden in het seizoen moeten zitten"

Catalaanse seizoen biologische watermeloen maand vertraagd

Het Zuid-Catalaanse seizoen voor biologische watermeloenen wordt dit jaar getroffen door ongewone weersomstandigheden. "We zouden nu eigenlijk midden in het seizoen moeten zitten. Het seizoen heeft een maand vertraging, zodat we nu pas beginnen en in augustus klaar zijn", zegt Jordi Marro Codorniu van Intema S.L.


Biologische watermeloen van Intema

Na een slechte start van het seizoen met vertragingen en verlies van productie lijkt het seizoen nu op gang te komen. Intema exporteert naar Noord-Europese landen, waar er vraag is naar de wat kleinere meloenen met een gewicht tussen 1,5 en 2 kilo. "In Spanje heeft de consument graag wat grotere meloenen, die 4 tot 5 kilo wegen. Maar in Noord-Europa zijn de families vaak kleiner, omdat de kinderen eerder het huis uit gaan. Deze families kopen graag kleinere meloenen, want zij willen niets weggooien", legt Jordi Marro uit.

Intema, dat gevestigd is in Tortosa, teelt en exporteert biologische groenten en fruit. Dankzij de geografische verspreiding van zijn productiegebieden, die van Almeria en Murcia tot Zuid-Cataloniƫ lopen, is Intema het hele jaar door actief. "We zijn begonnen met paprika's in Almeria en vervolgens in Murcia. Half juni starten we in Tortosa, een gebied waar de rivier de Ebro zorgt voor een bijzonder klimaat voor de teelt van citrus en brassica, die het meest geschikt zijn voor ons winterseizoen."


Biologische paprika van Intema

Intema is een gelimiteerd bedrijf, dat voor 90% werkt met vaste afspraken met telers en groothandels. "We plannen de seizoenen om overschot en grote prijsschommelingen te voorkomen."

Duitsland, Zwitserland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste doelmarkten voor het merk INTEMA BIO. "In Spanje zorgt de crisis ervoor dat er niet zo veel vraag naar biologische producten is als in de rest van Europa. De meeste consumenten van biologische voeding komen uit de meer bevoorrechte kringen. Ook een gebrek aan kennis over de biologische sector speelt een rol."In Europa bepalen kwaliteitscertificaten de regelgeving omtrent de teelt en export van biologische producten. Volgens Jordi Marro zorgen verschillen in regelgeving over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor biologische gewassen ervoor dat derdewereldlanden oneerlijk kunnen concurreren. Bovendien zijn de arbeidskosten er lager. "Dit is zonder twijfel onze grootste bedreiging", besluit Jordi Marro.

Voor meer informatie: www.intemabio.com
Publicatiedatum: