Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Debatteren over Diergeneeskunde: kritisch denken voor de toekomst

Internationale discussie over diergeneeskunde - 1 augustus

Ruim 120 internationale diergeneeskunde studenten uit meer dan 30 landen debatteren met industrie, farmaceuten en overheidsinstanties over duurzaamheid en de gezondheid van mens en dier. "De dierenarts van de toekomst, onze toekomst, is veel meer dan de traditionele 'beestendokter'. Het is een 'international healthcare professional' die werkt op het snijvlak van dier, mens en milieu. Hij is adviseur en onderzoeker als verlener van – steeds geavanceerdere- zorg. Niet voor niets worden uitgangspunten als One World, One Medicine, One Health een steeds belangrijker onderdeel van de opleiding tot dierenarts, wereldwijd. Bij die veranderende positie van de dierenarts hoort samenwerking én stevig debat met partners uit industrie, farmacie en overheid, om problemen integraal aan te kunnen pakken", aldus Pim Polak, student diergeneeskunde en President-Elect van de 'International Veterinary Students' Association (IVSA).

Het debat, dat op 1 augustus plaats vindt, is onderdeel van het 62e congres van de 'International Veterinary Students' Association (IVSA) dat dit jaar van 28 juli tot en met 7 augustus wordt gehouden op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. "Het is de eerste keer in Nederland dat een dergelijke discussiedag voor en door studenten wordt georganiseerd", vertelt Polak. "Door de variatie in cultuur, opleiding en achtergrond van de studenten, krijgen de deelnemende partners te maken met een geheel andere kijk op onderwerpen dan ze gewend zijn van alleen de Nederlandse studenten."

Verantwoordelijkheid dierenarts

De middag is verdeeld in discussies vanuit de sector Landbouwhuisdieren en vanuit Gezelschapsdieren. Zo wordt bij Landbouwhuisdieren gepraat over voedselveiligheid, dierenwelzijn, duurzaamheid en integriteit. Problemen rondom voedselbesmetting, voedselzekerheid en antibioticaresistentie passeren de revue.

Antibioticaresistentie is ook bij Gezelschapsdieren een groeiend probleem. "De rol en de verantwoordelijkheid van de dierenarts bij deze problemen is groot. Wij merken dat het besef daarvan ook bij studenten diergeneeskunde in andere landen groeit en bediscussiëren deze onderwerpen daarom graag met ze", aldus Polak. "Echter staat in sommige landen dat besef, en dus ook de ontwikkelingen daaromheen, nog in de kinderschoenen. Wij willen de studenten uit deze landen bewust maken dat het credo gezonde dieren, gezonde mensen ook bij hen belangrijk is."

Kritische houding

Het evenement stimuleert studenten diergeneeskunde om kritisch te kijken naar de vraagstukken die spelen binnen hun vakgebied. Dat dat later in de praktijk van pas kan komen, legt Polak uit. "Denk aan het moment waarop je samen met de eigenaar moet besluiten over het wel of niet inslapen van een dier. Met de huidige ontwikkelingen zijn er steeds meer opties beschikbaar, zoals chemotherapie en bestraling. Een dierenarts geeft ook advies over bijvoorbeeld de kwaliteit van leven. Het moet niet onderschat worden hoe belangrijk het is om hierover een eigen, onderbouwde mening te hebben. Alleen dan kun je een eigenaar goed advies geven tijdens deze moeilijke periode." Over dit onderwerp discussiëren de studenten onder andere met Prof. Dr. Jolle Kirpensteijn, specialist oncologische chirurgie, en de ethicus Dr. Franck Meijboom.

Verder zal worden gesproken worden over verduurzaming van de dierhouderij, toekomstige voedselproductie, internationaal dierenverkeer en het verdienmodel.
Publicatiedatum: