Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Minder handwerk door vierkantsverband"

Nieuwe teelttechniek werkt prima bij Maatschap De Belofte

Tholen - Het is momenteel erg druk bij Maatschap De Belofte in Biddinghuizen. Het biologische landbouwbedrijf is gespecialiseerd in de opslag en verwerking van witlof. "Dit gaat het hele jaar door. In de zomer draaien we op halve toeren", zegt eigenaar Henk Klompe.

Henk vertelt aan dat ze in deze periode van het jaar naast de witlofverwerking bezig zijn met het verzorgen van de gewassen op het land. "De suikermaïs en pompoenen zijn net geschoffeld en worden door een groepje scholieren nagelopen met de hak. De sperziebonen zijn vorige week gezaaid. Vandaag gaan we de 8,5 hectare witlof schoffelen en de resterende onkruid tussen de kleine plantjes weghalen met behulp van het wiedbed en 8 personen."

De bio-landbouwer geeft aan dat de nieuwe HAK-schoffelmachine nog verder afgesteld moet worden. "De nieuwste versie bevat nog wat mankementen, maar met goed logisch boerenverstand en twee rechterhanden komen we daar ook wel uit."

Nieuwe teelttechniek werkt

Volgens hem is was het dwars op de rij schoffelen van de pompoenen ook erg bijzonder. "Dit hebben we gisteren vóór de regen voor de tweede keer gedaan. De pompoenen zijn dubbel precies gezaaid met behulp van de satellieten. De rijen zijn kaarsrecht en elk zaadje is precies gelijk gezaaid waardoor een vierkantsverband ontstaat. Als je midden in het veld staat dan zie je vele lijnen haaks, maar ook diagonaal en schuin. Daartussen kun je dus rijden en schoffelen zodat er minder handwerk is."


Het veld met pompoenen. De lijnen zijn duidelijk zichtbaar.

Dit nieuwe teeltprincipe is met de nieuwste technieken tot stand gekomen en vorig jaar in de praktijk geprobeerd. "Als je dan dwars op de rijen gaat rijden geeft het een vreemd gevoel en kijk je regelmatig achterom of de planten zijn blijven staan", vertelt Henk. Na verloop van tijd groeide zijn vertrouwen en zag hij dat deze techniek prima werkt, ook al zijn de lijnen nog niet echt recht. "Maar ook dit zal nog verder geperfectioneerd worden. We overwegen ook om volgend jaar diagonaal schoffelen te gaan proberen."

Voor meer informatie:

Henk Klompe
Maatschap De Belofte
Oldebroekerweg 15
8256 RM Biddinghuizen
[email protected]
0321 332732
06 11084818