Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In memoriam

BD-melkveehouder Henk Brandsma overleden

Op dinsdag 2 juli is biologisch-dynamisch melkveehouder Henk Brandsma uit Bolsward in de vroege ochtend plotseling overleden. Henk was één van de pioniers die vanaf de 80-er jaren als boer en als boerenbestuurder de ontwikkeling van de Biologisch Dynamische landbouw heeft vormgegeven. Op donderdagavond aanstaande van 18:45–21:00 uur en op vrijdagmiddag van 15:00–18:00 uur is er gelegenheid tot condoleren op de boerderij op Ugoklooster 1 in Bolsward. De begrafenis is op zaterdag 6 juli.In memoriam
Henk Brandsma, ontwikkelingswerker in de wereld en in Fryslân
Van 1977–1984 werkte Henk tot volle tevredenheid in Kenia in een melkveehouderijproject om kleine boeren op weg te helpen naar kleinschalige moderne melkveehouderij. Zijn vader werd toen 65 jaar en wilde stoppen met het boerenbedrijf bij Bolsward. Hij schreef een brief, met de Kerst van 1983, aan Henk en zijn vrouw Lamkje, dat hij de pacht zou opzeggen en de aanstaande zomer het bedrijf verlaten; maar Henk kon zich nog beraden om het bedrijf over te nemen. Henk en Lamkje besloten naar Fryslân terug te keren en werden zelf boer en maakten nieuwe toekomstplannen. Het was meteen duidelijk dat ze met biologische landbouw aan de slag zouden gaan. In Afrika hadden ze al gezien dat de moderne gangbare landbouw voor kleine boeren geen toekomst bood. Na een cursus over Biologische Dynamische landbouw werden ze alleen maar meer in die keus bevestigd en werden alles er alleen maar eenvoudiger door.Henk koos zijn eigen weg en tempo om zijn principes als boer en als mens vorm en inhoud te geven. De bodem moet je koesteren en dat melkkoeien hun hoorns moesten houden was een vanzelfsprekendheid. Maar hij bouwde wel een ligboxenstal, had een voercomputer en kocht later een melkrobot. Henk was een biologische boer van de moderne tijd. Niet alleen in bedrijfstechnische zaken maar ook als boerenbestuurder van de biologische zuivelfabriek van Limmen, later Friesland Campina, en als bestuurslid van de melkveehoudersverenigingen; eerst De Groene Weide en later De Natuurweide. Als voorzitter van de FBBF, de Friese Biologische boerenvereniging was hij vertegenwoordiger in de Bioraad van Biohuis, de landelijke koepel van biologische boeren.

Henk was een bruggenbouwer die duidelijk was in zijn principes maar ook anderen altijd serieus nam. Henk toonde respect en zocht wegen om samen te werken. "Wy moatte praten bliuwe (Wij moeten blijven praten)", zei Henk altijd. In Afrika en in Nederland leerde Henk hoe je om kunt gaan met veranderingsprocessen en je houding naar (gangbare) collega's die zover nog niet zijn. Ook bijvoorbeeld in het overleg van LTO voorzitters waar hij namens de FBBF aan deelnam. Henk zei: "Je mag nooit iets opdringen, laat de keus aan de mensen zelf. Vertrouw op je eigen kracht en trek niet aan een dood paard." Henk Brandsma vond dat de landbouw moet verduurzamen en dat de biologische landbouw daarin een prima voorbeeld is. Wij danken hem zeer voor zijn bijdrage.

Sjoerd de Hoop, Hiaure
Publicatiedatum: