
Damn Food Wast vroeg met de lunch aandacht voor het wereldwijde probleem van voedselverspilling: ruim een derde van het voedsel gaat namelijk onnodig verloren. Voor de soep en curry op het evenement is een grote berg verse groenten gebruikt, die ons bord anders nooit bereikt zouden hebben om cosmetische of andere redenen.
Kim is samen met vrijwilligers ook zelf producten bij de telers op gaan halen: "Dat was erg interessant. Hierdoor is het voor mij veel duidelijker geworden waarom bepaalde producten de winkelschappen niet halen. We hebben onder meer zo'n 500 kilogram aan groenten opgehaald bij twee biologische telers in de Flevopolder. Krispijn van den Dries van BioRomeo voorzag ons van aardappelen. Deze waren 'te klein'. Ook hebben we veel bijzondere bio-wortelen meegekregen die een 'rare' vorm hadden: witte, gele, oranje en paarse wortelen en zelfs selderijwortels."

Kim toont een kromme wortel van bio-teler Krispijn van den Dries.
Ger Jan Snippe van Bio Brass in Zeewolde voorzag Damn Food Waste van zo'n 200 kilogram aan spitskool en bloemkool. "Deze groenten waren om cosmetische redenen niet geschikt voor de verkoop en blijven staan op het veld. De bloemkolen waren bijvoorbeeld minder wit dan we gewend zijn of hadden beschadigde bloempjes", vertelt Kim.
In het Westland konden de vrijwilligers nog terecht voor zo'n 200 kilogram aan biologische tomaten, paprika's, aubergines en courgettes. "Al met al was het bio-aandeel in de lunch dus erg groot."

Het bereiden van de soep.
Geslaagd evenement
Kim spreekt van een geslaagd evenement. "Ruim 6.000 geïnteresseerde bezoekers, er heerste een goede festivalsfeer en we zijn blij met de grote media-aandacht voor voedselverspilling." Ze vertelt dat er vrij scherp gekookt is, omdat de organisatie natuurlijk niks over wilde houden. "We hadden ook wat alternatieven achter de hand om een tegenvallende opkomst op te kunnen vangen. Zo stond er een koeling klaar om voedsel naar de Voedselbank te kunnen brengen. En als er dan nog eten over zou zijn, dan hadden de adressen van 5 boerderijen met varkens achter de hand. Maar dat bleek niet nodig, want de soep en curry gingen schoon op!"
Volle tafels tijdens de lunch.
Voor meer informatie:
Kim Sauter
06 25326070
kim@damnfoodwaste.com
www.damnfoodwaste.com