Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brede coalitie om kinderen terug in de natuur te brengen

Voor hun welzijn en gezondheid moeten kinderen weer in contact gebracht worden met de natuur. Dat is een belangrijke prioriteit van ruim vijftig (natuur)organisaties, waaronder Milieudefensie. Zij hebben de Nederlandse overheid tijdens de Natuurtop op 22 juni opgeroepen zich hiervoor ook actief in te zetten. In het pamflet 'Ieder kind heeft recht op natuur!' vragen de ondergetekenden om het recht van kinderen op natuur in wetgeving en beleid te veranderen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vaak in de natuur komen meer bewegen, beter motorisch ontwikkeld zijn, sneller herstellen van stress, zich beter kunnen concentreren, betere schoolprestaties leveren en fantasierijker en constructiever spelen. Daarnaast eten kinderen die moestuinieren vaker verse groenten en fruit.

Kinderen hebben regelmatig contact met natuur nodig, en de natuur is gebaat bij kinderen die haar leren te waarderen en beschermen. Door de verstedelijking komen kinderen echter steeds minder in aanraking met de natuur en het boerenleven.

De ondertekenaars van het pamflet vragen de overheid daarom de leefomgeving van kinderen te vergroenen, een groene speelinfrastructuur te realiseren, natuur een structurele plaats in het onderwijssysteem te geven en om de verbinding tussen de natuur- en de gezondheidssector te versterken.

Prinses Irene overhandigde het pamflet namens alle betrokken organisaties tijdens de Natuurtop op zaterdag 22 juni aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.


Ieder kind heeft recht op natuur

Nationaal en internationaal is het recht van ieder kind op contact met de natuur inmiddels erkend door zo'n 1.200 natuurorganisaties en 200 overheden, waaronder de Nederlandse overheid. Dit gebeurde in een resolutie van de wereldwijde koepelorganisatie International Union for Conservation of Nature (IUCN) die in september 2012 werd aangenomen. De resolutie was ingediend door mensenrechtenjuriste Annelies Henstra. Samen met IVN directeur Jelle de Jong is zij initiatiefnemer van het pamflet.

Lees hier het pamflet 'Ieder kind heeft recht op natuur'.
Publicatiedatum: