Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Frank Wijnands: "We vragen het bedrijfsleven om creatief te zijn en mee te denken"

Fotoreportage: Geslaagde bijeenkomst over biologische onderzoeksprojecten

Tholen - Afgelopen vrijdag (28 juni) zijn in Hotel De Biltsche Hoek zo'n veertig mensen uit het biologisch bedrijfsleven bijeengekomen om biologische onderzoeksprojecten voor 2014 te bespreken. De afgelopen maanden heeft ketenorganisatie Bionext de kennisbehoefte van de bedrijven in de bio-branche geïnventariseerd. Deze behoeften zijn door Bionext, Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut vertaald naar onderzoeksvoorstellen. Het doel van de bijeenkomst was om de onderzoeksvoorstellen voor het komende jaar samen met afgevaardigden uit het bio-bedrijfsleven verder concreet te maken.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.



Bionext-directeur Bavo van den Idsert opende de bijeenkomst en vertelde hoe het 'bio-onderzoeksamendement' van SP-kamerlid van Gerven de sector de kans geeft om aan te haken bij het topsectorenonderzoek. Het ministerie van Economische Zaken heeft samen met Bionext uitgewerkt hoe EZ de biologische sector daarbij ondersteunt. Centraal staan de vier ambitielijnen waarbinnen de sector zich verder ontwikkelt: Eco-efficiënt, Meer met minder, Verbonden Ketens en Respect voor dieren.

Frank Wijnands, onderzoeker van Wageningen UR, benadrukte in zijn inleiding dat de vragen van het bedrijfsleven centraal staan bij het topsectorenonderzoek, aangezien 40 tot 50% van de kosten voor het onderzoek betaald worden door het bedrijfsleven. Hij verzocht de aanwezigen om hun hersenen te laten kraken. "Het is belangrijk om creatief te zijn en mee te denken. Alleen dan kunnen we een samenhangend systeem creëren", vertelde Frank.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Frank Wijnands

Er is enige haast geboden bij de verdere uitwerking van de onderzoeksvoorstellen. Direct na de zomer zullen de voorstellen waarin bedrijven willen investeren ingediend moeten worden in het kader van het Topsectorenonderzoek. "We rekenen daarom een beetje op jullie flexibiliteit."

Frank benadrukte dat het nu nog vooral om ruw materiaal gaat. "Hier moeten we als onderzoekers nog chocolade van maken. Belangrijk is dat er een samenhangend pakket samengesteld wordt. Het moet nieuwe kennis en business opleveren voor het bedrijfsleven."

Vervolgens presenteerden vier onderzoekers de vier onderzoekspakketten. De inbreng van de biologische bedrijven is aan de hand van vier thema's gecategoriseerd. 'Eco-efficiëntie' werd toegelicht door Wijnand Sukkel (WUR). 'Verbonden ketens' door Marieke Meeusen (WUR). Het derde thema 'Meer met minder' door Miek Jong van Louis Bolk Instituut en 'Respect voor dieren' door Jan-Paul Wagenaar (Louis Bolk Instituut).

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Matchmaking na de presentaties

Henk Gerbers (Bio+) reageerde enthousiast op de presentaties: "Hieruit blijkt dat er volop ambitie en inspiratie aanwezig is in de biologische branche." Arend Zeelenberg benadrukte dat het uiteindelijk vooral belangrijk is om de vervaardigde kennis tot waarde te laten komen.

Vrijdag werd duidelijk dat in de primaire hoek wel gevreesd wordt dat er vanuit het bedrijfsleven minder interesse zal zijn voor het steunen van zuiver landbouwkundige projecten. "We delen jullie zorg", reageerde Frank Wijnands. "De kunst is om de essentie van deze onderzoeken duidelijk te maken." Ook werd de landbouwers geadviseerd om zich sterk te organiseren om zo zelf geld bij elkaar te kunnen leggen.

Na de presentaties vond de matchmaking tussen onderzoekers en bedrijfsleven plaats. De deelnemers kregen hierdoor uitgebreid de gelegenheid om gerichte vragen te stellen aan de onderzoekers.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Biologisch bedrijfsleven dat wil aanhaken bij het onderzoek kan contact opnemen met één van de genoemde onderzoekers of met Bionext, Miriam van Bree.