Videoreportage RTV Oost met Bavo van den Idsert en Jan Oversch
Voldoende groeimogelijkheden voor bio-sector Overijssel
De toename van de vraag naar biologische producten is ingezet bij aanvang van de economische crisis. "Blijkbaar zijn mensen sindsdien op zoek naar herkenbare, eerlijke producten", zegt directeur van den Idsert, van Bionext. Sinds 2008 neemt de vraag naar biologische producten per jaar 10 tot 20 procent toe.
De biologische zuivelindustrie van Nederland kan de vraag al niet meer aan. Er wordt daarom veel melk uit Scandinavië geïmporteerd. Volgens Bionext zijn er in Nederland 50 tot 60 biologische melkveehouderijen extra nodig, om aan de vraag te kunnen voldoen.
Veel boerenbedrijven vinden het lastig om over te stappen van de gangbare sector naar de biologische. Wettelijk duurt het dan ook twee jaar, voordat je de geproduceerde waren mag verkopen met het label 'biologisch'. In de tussentijd worden de producten als gangbaar verkocht. Boeren hebben dan wel geïnvesteerd, maar zien dat nog niet terug in de prijs voor hun waren. Daarnaast is biologisch boeren volgens Van den Idsert een 'roeping'. "Het vraagt een bepaalde mentaliteit, je moet niet te grootschalig denken. Dan pas kan omschakeling voor een boer zijn financiële redding zijn."
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-07 Nieuw: biologische BBQ-pakketten
- 2023-06-07 Studenten en dierenartsen verdiepen zich in biologische diervoeding
- 2023-06-05 Drie jaar undercover in de bio-industrie en vervolgens zelf verdacht van dierenmishandeling
- 2023-05-30 Voor iedere zeug een eigen bungalow
- 2023-05-25 Jersey rundvlees binnenkort ook bij 5 Odin winkels in Amsterdam
- 2023-05-10 Duitsland: Nieuwe veehouderijplannen hebben biologische varkenshouders te weinig te bieden
- 2023-05-10 Onderzoek rond reductie ammoniakemissies in de biologische veehouderij
- 2023-05-04 Mestoverschot? Niet in de biologische sector
- 2023-04-26 Nieuw boek bepleit arbeidsrechten voor dieren
- 2023-04-13 "Overconsumptie van rood vlees resulteert in veel extra gezondheidszorgkosten"
- 2023-03-31 Droge worst van zoetwateroesters
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari