Professor doctor ingenieur Martin van Ittersum, van de Universiteit in Wageningen, liet ondubbelzinnig zien dat verdere groei van het landbouwareaal zal moeten komen uit arme landen, waar biologische werkwijzen geen prioriteit hebben. "De bevolkingsgroei is daar groot, de vleesconsumptie in groeiende economien stijgt. We hebben meer eten nodig. Is het mogelijk om dat te verbouwen? Lastig, heel lastig."
Professor Van Ittersum toont de relatie tussen voedselprijzen en conflicten.
Hij ziet mogelijke oplossingen in het verbeteren van landbouwmethoden, waarbij het opbrengsthiaat tussen potentieel en actueel wordt verkleind. In Nederland is dat hiaat slechts 15 procent, maar in bijvoorbeeld Kenia is dat soms meer dan 70 procent. Kan dat biologisch? "Dat lijkt me geen slimme zet, omdat bij bio de opbrengst juist lager is."
Futurefood #5: volle bak.
Zorgvuldigheid
Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, legt het verband tussen gezondheid en voeding en laat daarmee zien hoe juist niet-biologische landbouw en veeteelt enorme kosten met zich meebrengen. Hij schat dat Nederland in de nabije toekomst meer dan een-derde van de rijksbegroting moet reserveren voor gezondheidszorg. "Verdere intensivering van de landbouw en veeteelt lijkt geen oplossing", zegt hij. "Meer biologisch eten is dat wel. Door hogere kosten gaan we zorgvuldiger om met het voedsel, het is beter voor ons en beter voor de aarde, het grootste levende organisme ter wereld."Bavo van den Idsert: "Verdere intensivering van veeteelt is geen oplossing."
Wonderkorrels
Is eco-food bullshit? De bruine massa in de plastic zak die boer Benno de Hertog tevoorschijn haalt, is letterlijk dat: stierenmest. "De professor vertelde net dat we meststoffen nodig hebben om het maximale uit de landbouw te kunnen halen", vertelt hij. "Maar hier moeten we de mest verstoppen, het wordt als gif behandeld. Dat komt ook door een intensieve veeteelt: vroeger viel mest op een strobed en dat werd gedoseerd over akkers gewerkt. Dat voorkomt een stikstof-piek." Het boerenbedrijf met schapen, koeien en een moestuin, is al drie generaties in de familie. De vader van Benno stapte over van reguliere op biologische teelt. "Mijn opa kreeg wonderkorrels van een vertegenwoordiger. De melkopbrengst ging omhoog, want het gras werd voedzamer en de groente groeide als nooit tevoren. Toen mijn vader omschakelde, dook de bankrekening omlaag. Maar ik ben er blij mee: meer diversiteit, minder dierenziektes. Bovendien: het gaat niet alleen om economische drijfveren, we moeten ook kijken naar de menselijke maat."Futurefood is niet alleen een kwestie van luisteren en discussiëren, maar ook proeven is belangrijk.