Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het loont als je de natuur gewoon haar gang laat gaan"

Asperges van Cees van Tiggelen nu officieel biologisch

Tholen – Dit seizoen mag Cees van Tiggelen zijn asperges ook officieel biologisch noemen. De aspergekwekerij Cevanti Bio in Halsteren is drie jaar in omschakeling geweest. "Ik had nog een jaar eerder omgeschakeld kunnen zijn, aangezien ik de bio-werkwijze eerst een jaar uitgeprobeerd heb. Dit eerste jaar was achteraf gezien eigenlijk ook het eenvoudigste teeltjaar, het was namelijk prachtig weer en het onkruid was prima te bestrijden. De laatste jaren heb ik best veel moeten investeren in handwerk om het onkruid weg te halen", vertelt Cees.


Cees in het aspergeveld. Links een lijmstok waarmee hij momenteel aan het experimenteren is.

De aspergeteler raakte in de loop van de jaren meer en meer geïnteresseerd in de biologische teeltwijze. "Ik had het gevoel dat de markt die kant op zou gaan, daarom besloot ik om de bio-teeltwijze een kans te geven. Mijn interesse in de biologische werkwijze komt ook voort uit het feit dat ik zelf altijd veel last heb van bijwerkingen van medicijnen. Op een gegeven moment bedacht ik dat mijn klanten daar ook last van zouden kunnen hebben. Daarom heb ik een besloten om een deel van mijn bedrijf om te schakelen naar biologisch en gebruik ik in de gangbare teelt ook zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen."


Nu ook geschilde asperges.

Cees doet momenteel proeven met natuurlijke insectenbestrijding. Er staan lijmstokken tussen de groeiende asperges op de bedden. De teler is er van overtuigd dat er te veel middelen toegepast worden: "Vaak wordt er meteen na het zien van het eerst beestje al gespoten. Ik heb inmiddels al gemerkt dat de beestjes in het begin wel wat schade veroorzaken, maar dat het loont als je de natuur gewoon haar gang laat gaan. Sowieso moeten gangbare telers meer kijken naar de bio-werkwijze. We kunnen best nog wat van elkaar leren."


De bio-afbreekbare folie.

Wat ook opvalt in het aspergeveld is dat er bio-afbreekbare folie over de ruggen heen ligt. "Daardoor groeit er geen onkruid meer op de rij en de asperges groeien zelf gemakkelijk door het plastic heen." De teler kiest in de bio-teelt bewust voor bredere teeltruggen. Hierdoor passen er relatief meer asperges op één rug en dit vereenvoudigd de onkruidbestrijding. De aspergeteler teelt op vijf hectare witte asperges en op één hectare groene asperges en een paar paarse asperges. "We hebben een compleet aanbod." Naast asperges teelt Cees sinds vorig jaar ook biologisch graszaad voor Innoseeds. "En ik ben vroege biologische aardappelen gaan telen. Dit is een leuke aanvulling op ons assortiment." Cees teelt sinds vorig jaar ook biologisch graszaad voor Innoseeds. Hij teelt overigens niet alleen biologisch. "Suikerbieten en graan teel ik bewust op de gangbare manier omdat voor deze producten weinig meerwaarde zit in de bio-werkwijze."


De asperges prikken gemakkelijk door de folie heen.

Afzet

Het merendeel (80/85%) van de asperges wordt in de boerderijwinkel verkocht. Ook levert Cees aan de horeca en aan diverse groenteboeren. "Hier kies ik bewust voor, omdat ik niet wil concurreren met supermarkten." De asperges worden ook via De Grote Verleiding verkocht. "Zij leveren weer aan Ard van der Kreeke van 't Hof Welgelegen in Middelburg en van daaruit worden ze geleverd aan onder meer restaurants De Kromme Watergang en Oud Sluis." Cees is blij dat er op de markt voor biologische asperges ook ruimte is voor klasse 2-asperges. "Deze asperges kan ik nu kostendekkend afzetten. Ik haal met de bio-asperges misschien niet het grote voordeel aan de bovenkant van de markt, maar wel aan de onderkant."


Overzicht van het aspergeveld.

Regionaal

Cees verkoopt in de boerderijwinkel zoveel mogelijk streekproducten. "Daarbij geef ik de voorkeur aan biologisch. Eigenlijk ben ik dus ook nog op zoek naar een bio-kippenboer in de buurt waarvan ik eieren kan betrekken. Een ei hoort immers echt bij asperges." De teler doet ook samen met diverse andere ondernemers uit de regio de Brabantse Wal mee aan de Boeren Boodschappen Route.Voor meer informatie:

Cees van Tiggelen
Cevanti Bio
Steenbergseweg 21
4661 RJ Halsteren
0164 685899
06 53647873
[email protected]