Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We hopen een geschikte opvolger te vinden"

Zonnedak voor Zonnehorst door middel van crowdfunding

Tholen - Biologisch-dynamische tuinderij De Zonnehorst in Punthorst is onlangs een crowdfundingactie gestart. "We willen de financiering van de renovatie van ons schuurdak op deze manier voor elkaar krijgen. De actie loopt goed, er is veel animo voor binnen onze klanten- en vriendenkring", zo geeft Henk Bunskoek aan.

De actie is in deze speciale folder duidelijk uitgelegd. Ook is er een speciale nieuwsbrief rondgestuurd en is de folder in de groentetassen gestopt om de ruim 250 abonnementhouders te informeren over de actie. En de klanten in de boerderijwinkel worden persoonlijk geïnformeerd. "We kwamen via via in aanraking met crowdfunding en besloten dit ook te gaan proberen. We hebben hier zoveel betrokken klanten en relaties, dus hadden we vooraf al goede hoop dat dit concept voor ons zou gaan werken."


Het team van De Zonnehorst (afgelopen dinsdag).

Er zijn verschillende opties. De deelnemer kan een bedrag schenken, maar het is ook mogelijk om 500 euro (of een veelvoud hiervan) aan De Zonnehorst lenen. Terugbetaling, inclusief een afgesproken vergoeding van 4 procent geschiedt door middel van tegoedbonnen. "Deelnemers kunnen de Zonnehorstbonnen vervolgens gedurende vijf jaar besteden. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld producten in onze boerderijwinkel kopen of een overnachting op onze camping financieren."

Henk geeft aan dat de actie tot nu toe al ongeveer 12.000 euro opgebracht heeft. "Het lijkt er op dat de aannemer binnen een week of vier aan de slag kan gaan." Hillie en Henk willen dus graag het dak van de schuur vervangen. Dit dak bestaat nu nog uit asbesthoudende golfplaten, aangezien er bij de bouw van de schuur begin jaren tachtig niet zoveel bekend was over de mogelijke gezondheidsrisico's.


Het dak van deze schuur moet vervangen worden.

De Zonnehorst kan momenteel gebruik maken van aantrekkelijke subsidiemogelijkheden om het huidige dak te laten verwijderen. "We willen al jaren zonnepanelen en hebben aan het begin van dit jaar besloten om door te pakken. Dus nu het dak gerenoveerd wordt willen we de kans aangrijpen om meteen zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking te installeren. De schuur heeft daarvoor ook een goede ligging, precies op het zuiden."


BD-dag 2012

Veelzijdig bedrijf

De Zonnehorst is een erg veelzijdig bedrijf. Naast de tuinderij is op het terrein ook een boerderijwinkel te vinden en er is een ECEAT-camping (Europees Centrum voor Eco en Agro Toerisme) gevestigd. "We zijn in 1980 begonnen en hebben van begin af aan een stukje zorg erbij. We vangen mensen op die net buiten de boot vallen of willen bijkomen in een fijne omgeving. Het is heel prettig om met deze mensen te kunnen werken." Daarnaast doet Henk aan natuurbeheer en hij verzorgt de waterberging voor het waterschap. "Het is duidelijk: wij vervelen ons hier nooit."


De slootberm staat er momenteel mooi bij (rechts).

Opvolging

Henk en Hillie zijn nog op zoek naar een opvolger. Beiden zijn de zestig gepasseerd en ze willen nog een jaar of vijf door. "We hopen binnenkort een geschikte opvolger te vinden. Er zijn goede contacten met Warmonderhof, elk jaar komen diverse stagiaires bij ons op het bedrijf. Belangrijk is dat het goed moet klikken. Dit is een prachtig bedrijf om voor te zetten. We zijn nu op zoek naar een constructie waarmee het aantrekkelijk wordt om door te gaan. Tot die tijd hebben wij gelukkig nog genoeg energie om onze werkzaamheden voort te zetten."

Voor meer informatie:

Henk Bunskoek
De Zonnehorst
Evenboerseweg 28
7715 PH Punthorst
0529 483463
[email protected]
www.zonnehortst.nl