Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aziatisch lieveheersbeestje doodt lokale soorten met parasiet

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje rukt op in Europa. Duitse biologen ontdekten een mogelijke reden hiervoor: de Aziatische kevertjes dragen een parasiet bij zich die lokale lieveheersbeestjessoorten doodt.

Dieren invoeren uit verre oorden is niet altijd slim. Het gebeurt regelmatig dat dieren waarvan het nuttig leek om ze los te laten in een bepaald gebied uitgroeien tot een plaag. Dat is bijvoorbeeld op het moment aan de hand met het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. In de jaren '90 importeerden Amerikaanse en Europese tuinbouwers deze kevertjes massaal uit Azië om hun gewassen te beschermen tegen ongedierte. Het leek een mooie, milieuvriendelijke oplossing. Maar sommige Aziatische lieveheersbeestjes wisten te ontsnappen uit de kassen, en begonnen in diverse landen aan een ware invasie. Lokale lieveheersbeestjes zijn daarvan de dupe: zij verdwijnen uit de gebieden waar de Aziatische soort oprukt.



Waarom? Dat is niet helemaal duidelijk. Biologen willen dit wel graag weten, om een verdere opmars van de Aziatische kevers en de teruggang van lokale lieveheersbeestjessoorten te stoppen. Het weinige dat tot nu toe bekend is, is dat het Aziatische lieveheersbeestje agressiever is dan z'n Europese soortgenoten. Hij eet niet alleen bladluizen, maar pakt gerust ook andere insecten, waaronder andere lieveheersbeestjes. En bij gebrek aan voedsel, knabbelt hij ook rustig aan gewassen zoals druiven – daar zijn tuinders natuurlijk niet zo blij mee.

Een artikel dat onlangs in Science gepubliceerd werd geeft een mogelijke verklaring hoe het toch kan dat het Aziatische beestje zo snel oprukt in onze streken. Een viertal Duitse biologen ontdekte dat het diertje een parasiet met zich mee draagt, een eencellige schimmel uit het geslacht Nosema. De Aziatische lieveheersbeestjes hebben hier zelf niet zo veel last van; ze zijn immuun voor deze ziekmaker. Maar Europese lieveheersbeestjessoorten niet. Tijdens labproeven legden zij massaal het loodje als de onderzoekers hen inspoten met de parasiet.

Mogelijk helpt deze ziekteverwekker de Aziatische lieveheersbeestjes dus de weg vrij te maken door hun lokale concurrenten uit te schakelen. Het doet een beetje denken aan hoe menselijke invasies in het verleden soms zijn gelopen. Dat de Europeanen zo snel het Amerikaanse continent konden veroveren, kwam mede doordat de lokale bewoners niet bestand bleken tegen voor ons doodnormale ziekten zoals de griep.

Bron: Wetenschap 24
Publicatiedatum: