Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Doet 22 juni mee aan Lekker naar de Boer

Biologisch Dynamische Zaadteelt BuitenBant viert vijfjarig bestaan

Biologisch-dynamisch zaadteeltbedrijf BuitenBant in Bant bestaat in mei 2013 al weer 5 jaar en dat is het bedrijf aan het vieren. "We hebben onze website volledig vernieuwd, we doen mee aan uit je tent en we hebben op 22 juni open dag met allerlei activiteiten", vertelt Herma Ronda die het bedrijf samen met Tineke Ronda-Alberts runt.

"De afgelopen jaren hebben we naast gewassen als uien en peen ook zaden geteeld voor De Bolster. Het biologisch vermeerderen van zaden zien we als een belangrijk aspect van de biologische landbouw. We hebben al diverse gewassen vermeerderd: pompoenen (landkruising: Fictor en Solor), diverse soorten bloemen zoals calendula, cosmea, nigella, saffloer en reseda en een aantal groentes: rode biet, bladmosterd, melde en raapstelen."Het plan is om elk jaar zo'n 5 hectare zaden te vermeerderen. "Daarnaast gaan we op de halve hectare naast het erf nog wat kleinere oppervlakten zaad telen. Dit jaar doen we daar mechanische onkruidbestrijding omdat er veel wortelonkruiden in dit voormalige weiland zitten. Vanaf 2014 gaan we hierop ook bloemenzaden voor het Cruydt-hoeck vermeerderen."

Op zaterdag 22 juni houdt BuitenBant open dag. "We organiseren weer verschillende activiteiten op het erf. Om 11:00 uur geven we een rondleiding, we nemen u mee langs de akker en vertellen over de zaadteelt, onze hoofdactiviteit. Daarnaast nemen we een kijkje bij de bijen en kijken we in een bijenkast als het warm genoeg is. In ons winkeltje verkopen wij biologische zaden, kiemgroentes en kiembakjes. In het seizoen ook groentes en noten uit de tuin. Honden zijn aangelijnd welkom."

"Er komt een leuk bandje vanuit het Waterlab bij het Waterloopbos: 'Orkestra Gianti', ze spelen van alles wat: jazz, pop en blues, met gitaar, djembe, mondharmonica en zang, soms trompet. We hebben nog meer leuke activiteiten. Uiteraard vuurtje stoken en brood bakken op een stok, leuk voor kinderen en volwassenen! Kinderen kunnen heerlijk spelen op het erf."

"Verder is er kleine markt met een aantal leuke bedrijven die duurzaamheid met elkaar gemeen hebben: de Houtgrutter is een dagbestedingsbedrijf waar alles wordt gemaakt van gerecyclede materialen; Marieke Bos komt met handgemaakte zeep; Wilma Verschuure is een natuurvoedingskundige (lijflijnlemmer.nl); er is een demonstratie van een hydroponisch aquasysteem; er komt een imker die alles kan vertellen over het wonderlijke organisme dat een bijenvolk is en er zijn nog een aantal andere stands."

"Ook is er een gezellig terras met koffie, thee en appeltaart en natuurlijk biologische soep. Bij minder mooi weer kun je heerlijk binnen zitten bij de houtkachel in de Hooiberg. De wandelroute BuitenBantpad is een rondje Bant dat start op ons bedrijf en bij de Bantsiliek. Er is een 3 en 5 kilometer-versie, bij het bos ligt een nieuw bruggetje. Ook alleen even naar achteren lopen naar de Polentocht is een aanrader, geniet van de ruimte en de stilte. De hond mag op onze akker mee. Met een beetje geluk hangt de veldleeuwerik hoog boven in de lucht een prachtig lied te zingen."

Voor meer informatie:

Tineke en Herma Ronda-Alberts
Biologisch Dynamische Zaadteelt BuitenBant
Noorderringweg 8-1
8314 PH Bant (Noordoostpolder, tussen Lemmer en Emmeloord)
0527 785428
06 28798529
www.buitenbant.nl
Publicatiedatum: