Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Slechts beperkt aantal processen mogelijk in raffinageproces bio-olie"

Biologisch aandeel Maas Refinery: ongeveer 33%

Tholen - Maas Refinery is een loonraffinagebedrijf dat gevestigd is in de Rotterdamse haven. "We zijn zelf geen eigenaar van de grondstoffen, maar wij raffineren plantaardige oliën in opdracht van de eigenaren van de grondstoffen. De olie wordt per tankauto vervoerd. Het gaat meestal om partijen van 10 tot 25 ton", vertelt directeur Gerrit van Duijn (zie foto rechts). Hij geeft in dit artikel toelichting op het raffinageproces van biologische oliën.

Het bio-aandeel van de werkzaamheden van het Rotterdamse bedrijf ligt op een derde. "En het aandeel van de biologische oliën groeit langzaam maar zeker door." Het klantenbestand van Maas Refinery is gecentreerd in Noord-West-Europa. "Dit komt omdat we de geraffineerde olie vooral met tankauto's vervoeren. Ook gaat er wel eens olie met een IBC vloeistofcontainer naar de VS."


Raffineren

Maas Refinery bestaat sinds 2009 en van begin af aan wordt ook al biologische olie geraffineerd. Hier is voor gekozen omdat de bio-markt duidelijk groeiende was. Het raffineren van biologische olie is een heel specialistisch proces: "Uit zaad geperste olie bevat geur- en smaakstoffen die niet passen bij het product dat de consument gebruikt. Als je van ongeraffineerde olie een sladressing maakt, smaakt deze niet zoals je wilt. Door de olie te raffineren verwijderen wij verontreinigingen vanuit de natuur, zodat er een neutrale olie over blijft."

Vier processen

Maas Refinery reinigt biologische olie met behulp van vier processen. "Belangrijk is dat de bio-olie ook na het reinigingsproces zijn bio-status behoudt. Dit zorgt voor beperkingen in de proceshulpmiddelen. Voor bio-olie werken we bijvoorbeeld met citroenzuur, bleekaarde en stoom. We mogen logischerwijs geen chemische processen toepassen op biologische olie. Daardoor kunnen we bepaalde oliën, zoals bepaalde kwaliteiten soja-olie, ook niet 'biologisch' raffineren."

Ontslijmen (degumming) is het eerste proces dat toegepast kan worden op biologische plantaardige olie. Hierbij worden de slijmstoffen uit de celwand van het zaad verwijderd door de olie te mengen met citroenzuur en de substantie vervolgens te centrifugeren. Bleken is het tweede proces dat toegepast wordt op bio-olie en hiermee worden kleurcomponenten verwijderd. "We voegen een natuurlijke wittige klei toe, die onder andere afkomstig is uit Zuid-Duitsland. Deze klei kan kleurcomponenten aan zich binden."Ontwassen wordt toegepast op biologische zonnebloempitten. Hiermee wordt de olie ontdaan van de resten van natuurlijke wassen. "Met de waslaag houdt het zaad regenwater buiten. De olie smaakt prima met de was uit deze schilletjes, maar visueel oogt het niet mooi. Daarom kristalliseren we de was in de olie en verwijderen deze door middel van filtratie." En door de olie onder hoge temperatuur te vacumeren halen ze de geur eruit. Dit proces heet deodoriseren. "Na deze vier processen zijn alle componenten uit de olie gehaald die je er als producent en consument niet in wilt hebben."

Toeval

Gerrit is eigenlijk per toeval bij het bedrijf terecht gekomen. "Ik stopte eind 2011 na 30 jaar bij Unilever en ging als consulent aan de slag. Het was tijd om wat rustiger aan te gaan doen. Bij de eerste klant ben ik echter al blijven hangen. De vorige directeur ging weg en ik werd gevraagd om deze functie in te gaan vullen."

Voor meer informatie:

Gerrit van Duijn
Maas Refinery
1e Welplaatdwarsweg 1-3, Haven 4135
3197 KT Botlek Rotterdam
010 4384805
[email protected]
www.maasrefinery.eu