
Abonneren
Vacatures
- Senior Purchaser
- Junior Purchaser
- R&D Trial Manager Vegetables | Team Lead
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Focus op geschiedenis landbouw en visserij, en voedsel in Zeeland
Nieuw Festival 'Oer-Zêêuws' op 't Hof Welgelegen in Middelburg
De activiteiten voor juni 2013 bestaan uit: een debatavond over de landbouw, een culinaire dag, een lezing over Oerdis en het sluit af met de enige echte Oer-Zêêuwse quiz. Initiatiefnemer is Gerard van Keken van de Smaek van Zeêland in samenwerking met Ard van de Kreeke van 't Hof Welgelegen en Herman Lelieveldt van University College Roosevelt. Alle activiteiten vinden plaats op 't Hof Welgelegen in Middelburg. Het festival is de opvolger van de Smaek van Zeêland dat tien jaar lang in Middelburg, en enkele jaren ook in Goes, Domburg en Breskens werd georganiseerd. Dit keer ligt het accent op verdieping, inhoud en historie in combinatie met genieten en amusement.
Op maandag 10 juni wordt het festival geopend met een debat voor boeren, burgers en buitenlui over Landbouw dat georganiseerd wordt door de genoemde partijen en Youth for Food Movement en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt. Op deze avond zijn er vier inleiders: Peter de Koeijer (ZLTO), Joris Beacke (NJAK), een supermarktondernemer en Ard van de Kreeke ('t Hof Welgelegen). Zij geven ieder hun visie op de landbouw en de voedselketen van boer tot consument. Herman Lelieveldt (UCR) leidt vervolgens de discussie tussen de inleiders en het publiek.
Op zaterdag 15 juni is de boerderij het decor voor een culinaire dag. Enkele restaurants tonen hun Oer-Zêêuwse gerechten en een aantal producten is te koop op een markt. Maandag 17 juni belooft een speciale dag te worden als Dr. Henk J. Huizingh een lezing geeft over zijn concept Oerdis, waarbij teruggegaan wordt naar de prehistorie en het eten van toen.
Ook hedendaagse discussies over goed en slecht eten en de relatie met gezondheid komen hierbij aan de orde. Zo is opmerkelijk dat de huidige mens genetisch nagenoeg gelijk is aan zijn voorouders, die perfect waren aangepast aan hun omgeving. Maar ons oeroude genetische materiaal heeft zich niet kunnen aanpassen aan de snelle veranderingen die we vooral in de afgelopen tweehonderd jaar in onze omgeving hebben aangebracht.
Het festival wordt afgesloten met iets unieks: de enige echte Oer-Zêêuwse voedselquiz. Hier kunnen bijvoorbeeld vragen aan de orde komen als 'Wat zijn 'eiers en beiers?’, 'Wat is een Zeeuws appeltje voor de dorst?', 'Wat is een juunprol?', 'Hoe Zeeuws is een Zeeuwse bolus?', 'Lusten vegetariërs Zeeuwse lamsoren?',en 'Hoe lang moeten oesters koken?'. Quiz-deelnemers zijn onder andere TV-kok Corjan Hoogerheide, Meesterkok Sjaak Jobse en dean UCR Barbara Oomen en directeur Zeeuws Museum Marjan Ruiter.
Kijk voor meer informatie op www.oer-zeeuws.nl.
Bron: Zeeuwseregio.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation
- 2023-05-23 Proeven met bio-frambozen die klaar zijn voor de toekomst