Skal-registratie te duur voor kleine landbouwbedrijven

In 2012 zijn 246 bedrijven uitgetreden bij Skal

De biologische sector is in 2012 vrijwel gelijk gebleven; het aantal geregistreerde bio-bedrijven is licht toegenomen, het totale landbouwareaal is iets afgenomen. In 2012 zijn 246 bedrijven uitgetreden bij Skal, dit waren er 151 in 2011. Dit staat in het Jaarverslag 2012 van Skal.

De reden dat bedrijven uittreden was in de meeste gevallen niet bekend. Bij de uittreders uit de landbouwsector geeft 22% aan dat het uittreden het gevolg is van een gebrek aan economische meerwaarde van de certificering. Opmerkelijk is dat bij bereiding in bijna een kwart van de gevallen Skal besluit tot beëindiging (faillissement; betalingsachterstand; fatale afwijking), bij landbouw is dit slechts 10%.

Het gecertificeerde landbouwareaal is in 2012 van 55.194 (inclusief omschakeling) hectare afgenomen naar 53.782. Deze afname is vooral toe te schrijven aan het wegvallen van de subsidie voor certificatiekosten voor bio-landbouwers. Dit heeft ervoor gezorgd dat kleine biologische landbouwbedrijven te kennen hebben gegeven dat ze hun Skal-registratie niet kunnen betalen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.