Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Leuk om producten te telen die buiten de massa om gaan"

Frank de Koning gaat voor bijzondere bio-kasgroenten

Tholen - Voor biologische teler Frank de Koning in Tinte is het kasgroentenseizoen goed begonnen. Wel liepen de groenten halverwege mei gemiddeld een weekje achter in de groei. "Dit valt mee. In de kas hebben we gelukkig minder last van de kou, omdat we de natuur toch een beetje naar onze hand kunnen zetten", vertelt Frank. De teler weet niet goed wat hij van de markt moet verwachten, maar geeft aan dat het kasgroentenseizoen voor hem best goed van start gegaan is. "Wel blijven we voor de prijsvorming afhankelijk van wat de gangbare markt doet, maar het seizoen is in ieder geval positief begonnen."

Bijzondere producten

Frank heeft zijn bedrijf in 2000 omgeschakeld naar de biologische werkwijze. "Op dat moment was de biologische markt al een markt die veel aandacht kreeg en ik zag er toekomst in. Ook leek het me een mooie uitdaging." Het eerste jaar teelde hij alleen biologische trostomaten en komkommers. Het tweede jaar kwamen daar paprika's bij. In het derde jaar is hij met wat andere groenten proef gaan draaien. Frank staat inmiddels bekend om het feit dat hij veelal bijzondere biologische kasgroenten teelt. Zo teelt hij onder meer de kleurrijke Wild Wonder tomaatjes. Deze bestaan uit tien verschillende rassen. "Ik teel bewust vooral bijzondere producten. Het is leuk om producten te telen die buiten de massa om gaan."


De portretfoto is gemaakt door Sabine Aldenhoff. Rechts de Wild Wonder tomaatjes.

Hij geeft aan dat het assortiment de laatste vijf/zes jaar vrij snel verder uitgebreid is. In het grootste gedeelte van de kas worden biologische trostomaten geteeld. Verder groeien er in de kas onder meer tros-cocktailtomaatjes, snoeptomaatjes, mini-pruimtomaten aan tros, cherrytomaten en honingtomaten. En naast groene, gele en rode paprika's teelt Frank ook de Sweet Bite paprika's en rode en oranje puntpaprika's. Een opvallende verschijning in de kas is de paars-witte Graffiti-aubergine.

De laatstgenoemde aubergine is Frank op verzoek van Eosta (Nature & More) gaan telen. "Dat hoort ook wel bij de biologische werkwijze. Als bio-teler zet je niet zomaar een kas vol tomaten zonder zeker te zijn van afzetmogelijkheden. Ik ben gewend om te telen wat de klant vraagt en ik heb een behoorlijk directe lijn met hen. Als ik voldoende perspectief in een product zie en het teelttechnisch geen problemen oplevert ben ik zeker bereid om het te proberen. Daarom zijn in mijn kas best wel wat andere rassen te vinden dan in de gemiddelde kas." Smaak blijft voor Frank voorop staan: "In de gangbare teelt gaat men steeds meer voor grove tomatenrassen, maar de bio-telers blijven bewust in het middensegment hangen. Deze tomaten scoren qua brix- en smaakniveau gewoon beter en de bio-consument waardeert dit, aangezien deze vooral verwacht dat de tomaat lekker is van smaak."


Afzet

Frank is lid van de coƶperatie Nautilus. Via de telersvereniging worden de producten grotendeels aan Eosta afgezet. "Ook kies ik er bewust voor om via Nautilus ook wat groenten lokaal af te zetten. Ik vind het best wel zonde dat twee derde van mijn producten naar het buitenland gaat, vandaar dat ik ook heel bewust bezig ben om zoveel mogelijk groenten op de Nederlandse markt af te zetten. Ik ondersteun diverse streekinitiatieven en sinds dit jaar lever ik ook aan Udea."

Groeiruimte in bio

Tuinbouwbedrijf de Koning is vooral tussen 2003 en 2008/2009 behoorlijk gegroeid (in twee stappen van 2,5 naar 8,5 hectare). "Vanaf 2009 begonnen we de crisis te bemerken en besloten we rustiger aan te gaan doen." De teler ziet nog best veel groeiruimte in bio. "Ik zie nog voldoende ruimte om te groeien. De markt voor biologische groenten is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid, maar die extra vraag wordt nu veelal ingevuld door Spaanse, Italiaanse en Israƫlische telers. Daar is het areaal de laatste jaren wel flink gegroeid, terwijl dit in Nederland redelijk stabiel gebleven is. In Nederland is niet veel ruimte voor uitbreiding, waardoor we hier behoorlijk ons best moeten doen om bij te blijven. Ook zijn de kosten behoorlijk hoog, zeker nu de gangbare prijzen flink onder druk hebben gestaan. Daarom is het lastig om voldoende marge op bio-producten te krijgen."

Voor meer informatie:

Frank de Koning
Tuinbouwbedrijf de Koning
Ruigendijk 14B
3234 LC Tinte
0181 416577
[email protected]