Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ambassadeur van de Bioweek en bio-teler Koen Busschots:

"De kracht van bio-aardappelen zit in goede teeltkennis, rijke bodem en natuurlijke resistentie"

Het woord 'aardappelen' lijkt tegenwoordig te rijmen op phytophtora. Dat is niet het geval bij Bioweek-ambassadeur Koen Busschots. Bij deze Vlaamse teler ontdek je de kracht van biologische aardappelen. Hij teelt verschillende variëteiten biologische aardappelen met veel succes. Door te kiezen voor robuuste rassen, door vroeg te planten en door voldoende afstand te voorzien tussen de aardappelplanten, probeert hij de schimmelziekte te snel af te zijn. Tot groot genoegen van zijn klanten die de verschillende smaken weten te waarderen.

De aardappelziekte woekert pas vanaf eind juni dus plant Busschots zijn eerste oogst al begin juni. "We laten de planten ook voorkiemen voor we ze planten, wat een voorsprong geeft in de groei. Breekt de ziekte toch uit, dan blijft die dankzij de plantafstand vaker geïsoleerd. Dan wordt het loof gemaaid en daarna thermisch behandeld."


Foto: BioForum Vlaanderen/Frank Toussaint

Aardappelrassen die in de biologische teelt zorgvuldig en gedurende meer dan 40 jaar geselecteerd werden op robuustheid en smaak blijken veerkrachtig te zijn tegen de schimmelziekte. Zo plant Busschots elk jaar verschillende soorten aardappelen: vroege Frieslander, Ditta, Raja, Biogold. "Dit jaar heb ik ook Toluca gepland", vertelt hij, "die zou goed opbrengen en een goede resistentie tegen de aardappelziekte hebben."

Ook voor de teelt van andere groenten en fruit gaat Busschots biologisch te werk. Dat betekent in de eerste plaats de bodem verzorgen, want 'biologisch' betekent 'uit volle grond'. Geen chemische gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest want zo verstoor je het natuurlijk evenwicht. Wel natuurlijke bemesting en uitgekiende vruchtrotatie om uitputting te voorkomen. Zo verwerft Koen jaar na jaar een bodem die erg vruchtbaar is, de gewassen van voeding voorziet, gewassen helpt ziektes te weerstaan, water vasthoudt bij droogte en bestand is tegen erosie. Kortom, een erg waardevol werkinstrument. Zoals het hoort, want de bodem vormt de kern van zaak in de biologische landbouw.

En dat biedt niet alleen gezonde producten maar ook de garantie dat de bioboer ons van voedsel kan blijven voorzien. Ook wanneer aardolie (en dus kunstmest) straks onbetaalbaar geworden zijn. Efficiënt en duurzaam.

Praktisch

Bioboer en ambassadeur Koen Busschots tijdens de Bioweek 2013.
Open velddag met picknick.

Wanneer? Zondag 9 juni 2013 om 10:00 uur.
De volledige omschrijving van deze activiteit vind je op activiteitenkalender van de website www.bioweek.be.
Publicatiedatum: