Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De deelnemers willen echt zaken doen met Poolse bio-producenten"

Volop Poolse biologische producten geproefd op Bioevent.nl

Tholen - Gisteren (27 mei 2013) werd in Amsterdam het Bioevent.nl - Smaakvol Polen gehouden. Het doel van Bioevent.nl was om Poolse bio-producten in Nederland te promoten. "Dit is goed gelukt. Het evenement was een groot succes. We hebben de deelnemers kennis laten maken met de authentieke smaak van Pools biologisch eten. De deelnemers kwamen duidelijk met een missie naar Bioevent.nl, ze willen echt zaken doen met Poolse producenten van biologische voeding", vertelt organisator Miron Bilski van marketingbureau Bilski:Co.

Het Bioevent.nl - Smaakvol Polen werd in opdracht van het Poolse ministerie van Landbouw georganiseerd. Miron licht toe: "Wij hebben het ministerie gevraagd of er interesse was in de promotie van Poolse biologische producten in Nederland. Hier hadden zij wel oren na. En omdat liefde door de maag gaat hebben we er voor gekozen om de deelnemers een uitgebreid buffet aan te bieden."


Foto's: Anna Bylica van het Pools bureau van toerisme

Het evenement bestond uit twee onderdelen. Na presentaties van afgevaardigden van het Poolse ministerie van Landbouw volgden een speech van de secretaris die biologische handelsmissies naar Polen organiseert en een speech van een vertegenwoordiger van het bureau van toerisme. "Zij vertelden de deelnemers meer over biologische voeding uit Polen en over de Poolse cultuur."Daarna werden de deelnemers naar de tweede zaal geleid, alwaar zij konden proeven van diverse gerechten die bereid waren met biologische producten uit Polen. "Dit zag er werkelijk fantastisch uit. Een tafel van een meter of 12 lang was helemaal gevuld met onder meer gebraden biologische hammen, twee soorten soep, een vegetarische- en een boerensalade, drie soorten brood en een worst- en hambuffet." Ook kon er geproefd worden van een traditioneel gestookt biologisch likeurtje. En het diner werd afgesloten met een cheesecake. Het eten was bereid door koks in Polen en in koelwagens vervoerd naar Amsterdam. "Hierdoor konden de deelnemers proeven van authentiek Pools biologisch eten."Miron vertelt dat er in Polen inmiddels zo'n 26.000 agrarische bedrijven met een bio-certificering te vinden zijn. "Dit is eigenlijk vanzelf zo ontstaan omdat veel landbouwers geen geld hadden voor chemische gewasbeschermingsmiddelen. Daardoor werden deze middelen al vrij weinig toegepast in polen en was het voor de meeste bedrijven heel makkelijk om snel om te schakelen." Volgens hem zijn vooral in Zuid- en Oost-Polen de bedrijven nog vrij klein. "Dit zijn veelal familiebedrijven die nog volgens de traditionele methodes werken. In het Westen zijn wat grotere en meer gemechaniseerde bedrijven gevestigd."Miron geeft aan dat er al plannen zijn om nog een Bioevent.nl te organiseren.

Voor meer informatie: Miron Bilski, 06 41174083, www.bioevent.nl