Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

March against Monanto Wageningen: 3000 deelnemers

Zo'n 3000 mensen hebben zaterdag 25 mei om 14:00 uur, als onderdeel van een wereldwijde demonstratie in 330 steden, door het centrum van Wageningen naar Monsanto gemarcheert en daar om 15:30 uur duizenden bloemen neergelegd voor alle slachtoffers die dit bedrijf veroorzaakt heeft. Hierbij zijn de slachtoffers van Agent orange, het dumpen van PCB in een woonwijk en alle boeren die zelfmoord hebben gepleegd om onder Monsanto's wurgcontract uit te komen herdacht. Dit gebeurt om dit moment omdat recentelijk in de Verenigde Staten de zogeheten 'monsanto protection act' is getekend die bedrijven als Monsanto immuun maakt voor gerechtelijke uitspraken rondt gentech gewassen. En afgelopen week de EFSA heeft besloten een aantal chemische gewasbeschermingsmiddelen te verbieden omdat uit tot dan toe geclassificeerd onderzoek bleek dat deze chemicaliën niet veilig zijn voor gebruik.Door de productie van genetisch gemodificeerde planten is Monsanto in staat grote gebieden plat te spuiten met het plantengif RoundUp zodat er niets anders meer kan groeien dan Monsanto's resistente gewassen. Terwijl volgens Monsanto het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen afneemt door gentechnologie, wordt er in de praktijk steeds meer van hun gif gebruikt omdat onkruid er steeds beter tegen kan.

Het verhoogde gifgebruik in combinatie met de uitwisseling van gemodificeerde genen maakt in de open lucht toegepaste gentechnologie een onbeheersbaar, onomkeerbaar en onvoorspelbaar risico voor het ecosysteem, de voedselvoorziening en de gezondheid.

Biotech-Multinationals als Monsanto gebruiken hun patenten op gentech planten om het mensenrecht op voedselsoevereiniteit (het recht om gebruik van land, zaden en biodiversiteit in eigen handen te hebben) van boeren en consumenten aan te tasten, en boeren uit te buiten door middel van wurgcontracten en rechtzaken.

Omdat gentech gewassen ontwikkeld worden voor grootschalige dure productiemethodes gericht op wereldhandel, vormen ze geen oplossing voor de honger ontstaan door armoede, maar zijn ze hier juist een oorzaak van. Boeren worden volledig afhankelijk gemaakt van mulitinationals, en kleinschalige zelfsvoorzienende landbouw kan niet naast deze gentech gewassen voortbestaan door uitwisseling van genen en verspreiding van gif.

Er is in Wageningen gedemonstreerd omdat de universiteit hier een belangrijke rol in speelt. De WUR bestaat naast de universiteit ook uit een aantal commerciële onderzoeks instituten die samenwerken met bedrijven als Monsanto, die onder een gezamelijk bestuur vallen. Hierdoor is de functie van de universiteit om onafhankelijk onderzoek te verrichten ondergeschikt geraakt aan de commerciële belangen van de WUR.

Ondanks het feit dat er hevige academische kritiek is onder hoogleraren en professoren op de huidige gentech ontwikkelingen wordt er vanuit de Raad van Bestuur consistent het beeld naar buiten gebracht dat biotechnologie DE oplossing is voor zowel honger als millieuproblemen.

Voor meer informatie: [email protected], 06 43598708
Publicatiedatum: